Католическа Църква

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК

"Славете Господа, защото Той е благ, защото е вечна милостта Му". (Псалом 135,1)

 

Драги братя и сестри, честито Възкресение!

 

Исус Христос, въплъщението на Божията милост, от любов умря на кръста и от любов възкръсна. Затова днес прославяме, че Исус е Господ!

 

Неговото възкресение изпълва изцяло пророчеството на псалма: милостта Божия е вечна, любовта Му е завинаги, не погива никога.  Можем да се доверим изцяло на Него и му благодарим, защото заради нас слезе до дъното на бездната.

 

Пред лицето на духовните и морални пропасти на човечеството, пред празнините, които се отварят в сърцата и които предизвикват омраза и смърт, само безграничната милост може да ни спаси. Само Бог може да изпълни, със Своята любов, тези празнини, тази бездна и да ни позволи не да пропадаме, а да продължаваме да вървим заедно към Земята на свободата и на живота.

 

 

Радостната вест на Великден: Исус, разпнатия, не е тук, възкръсна (срв. Мат. 28, 5-6) ни дава успокояващата сигурност, че бездната на смъртта е прекрачена и с това вече са победени, скръбта , оплакванията и писъците (срв. Откр. 21,4). Господ, Който изстрада изоставянето от апостолите си, тежестта на едно несправедливо обвинение и срама от едно неприлично умъртвление, ни прави сега съпричастни на Неговия безсмъртен живот и ни дарява милосърдния си поглед към гладните и жадните, към чужденците и затворниците, към изолираните и отхвърлените, към жертвите безчинства и насилие. Светът е пълен със страдащи  телом и духом хора, а ежедневните хроники ни засипват с новини за жестоки  престъпления, които много често биват погълнати сред домашните стени, както и за военни конфликти на широк фронт, които поставят многолюдно население на неизречими изпитания.

 

Възкръсналият Христос показва пътища на надеждата на скъпата Сирия, съсипана страна от дългия сблъсък, от потоците разруха, смърт, безразличие към хуманитарното право и  разпад на общественото съжителство.  На могъществото на Възкръсналия Господ поверяваме водените в момента преговори, така че с добра воля и сътрудничество на всички страни да  могат да бъдат събрани плодовете на мира и да се започне изграждането на едно братско общество, уважаващо достойнството и правата на всеки гражданин.  Посланието за живот, отекнало от устата на Ангела приседнал до отваления надгробен камък, да надвие твърдостта на сърцата и да поощри плодотворна среща на народите и културите на Средиземноморския басейн и в Близкия изток, по-особено в Ирак, Йемен и Либия.

 

Образът на новия човек, който блести на Христовото лице, да подпомогне в Светите земи за съжителството между израелци и палестинци, както и за търпеливо благоразположение и ежедневно усилие с ангажимент за изграждане на основите на справедлив и траен мир посредством директни и искрени преговори. Господарят на живота да придружи започналите усилия , за да се намери окончателна развръзка на войната в Украйна, като вдъхнови и подкрепи хуманитарните инициативи, между които освобождаването на пленниците. 

 

Господ Исус, нашият мир, Който като възкръсна победи злото и греха, да стимулира в днешния Пасхален празник близостта ни до жертвите на тероризма, сляпа и безумна форма на насилие , което не спира да лее невинна кръв в различни краища на света, както наскоро се случи с атентатите в Белгия, Турция, Нигерия, ЧАД, Камерун и Брега на слоновата кост. Да стигне до положителен край надеждата и перспективите за постигане на мир в Африка, като мисля особено за Бурунди, Мозамбик, Демократична Република Конго и Южен Судан, белязани от политическо и социално напрежение. 

 

С оръжието на любовта, Бог победи егоизма и смъртта. Неговият Син Исус е широко отворената за всички врата на милосърдието.   Неговото пасхално послание да достигне все по-дълбоко сред народа на Венецуела, сред трудностите, в които се намира и сред онези, в чиито ръце е съдбата на страната, така че да се заработи за общото благо, да се намерят места за диалог и сътрудничество за всички. Навсякъде да се работи за подпомагане на културата на срещата, справедливостта и  взаимното уважение, които са единствени могат да гарантират духовното и материално благоденствие на гражданите.
 

 

Христо възкръсналият, послание за живот за цялото човечество,  отеква през вековете и ни подканва да не забравяме мъжете и жените тръгнали на път в търсене на по-добро бъдеще, все по-голямо множество емигранти и бежанци – между които и много деца – в бягство от войната, от глада, от бедността и от социалната неправда. Тези наши братя и сестри, на своя път твърде често срещата смъртта или при все това отказ от този, който би могъл да им окаже гостоприемство и помощ. Следващата среща на върха за хуманитарната помощ да не забравя да сложи в центъра човешката личност, с нейното достойнство и да развие политики способни да помагат и защитават жертвите на конфликти и други бедствия, най-вече беззащитните и преследваните от етнически и религиозни подбуди.
 

 

В този славен ден, да се възрадва земята залята от толкова много блясък, но уви и толкова малтретирана и поругана от скъперническото й използването, което нарушава равновесието в природата.  Мисля за районите засегнати от климатичните промени, които рязко се засушават или са потапяни наводнения с последващи хуманитарни кризи в различни краища на планетата.

 

 

С нашите братя и сестри, които са преследвани за вярата и които остават верни на името Христово и пред лицето на злото,което изглежда преобладаващо в живота на много хора, да чуем утешителните думи на Господа: Не се страхувайте! „Дерзайте!  Аз победих света!“ (Иоан 16,33). "Днес е блестящия ден на тази победа, защото Христос смаза смъртта и със Своето Възкресение ни показа живота и безсмъртието. „Той ни преведе от робството към свободата, от скръбта към радостта, от мрака към светлината, от робството към спасението. Затова пред Него пеем: Алилуя!“ (Из проповед на св. Мелитон Сардикийски).

 

 

На всички, които в нашите общества са изгубили надеждата и желанието за живот, на възрастните, които в самотата усещат как сили ги напускат, на младите, които считат че нямат бъдеще, на всички предавам още веднъж думите на Възкръсналия: „ето, всичко ново творя… на жадния Аз ще дам даром от извора на живата вода“ (Откр. 21, 5-6). Това окуражаващо послание на Исус да помогне на всеки от нас да тръгне с повече смелост да изгражда пътищата на помирението с Бог и с ближните.