Католическа Църква

ОСВЕЩАВАНЕ НА КАТЕДРАЛЕН ХРАМ “УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЕКЗАРХИЯ

История :
Храмът е построен е през 1924 г. с цел да отговори на верските нужди на католиците от източен обред пристигнали като бежанци в София предимно от Тракия и Македония.  
Дотогава те се черкуват в църквата “Св. Йосиф”, но все по-растящият брой верни от източен обред изисква те да имат свой самостоятелен храм.
Усилията на дружеството на католиците от източен обред, създадено още през 1912 г., са  насочени към тази цел. Те се увенчават с успех през 1921 г., когато Светият престол изпраща свой представител, натоварен лично от Светия отец на място да проучи нуждите на източните католици и да ги подпомогне. Енергична е и подкрепата на софийско-пловдивския епископ монсеньор Викенти Пеев, за католиците от западен обред. Лични дарения изпращат папа Бенедикт ХV и от следващият папа Пий ХI. Така се събират средства в размер на 2 000 000 лв., които осигуряват започването на строежа. Мястото от 200 кв. м. е закупено от Иван Гешев и така на 17 септември 1922 г. в тържествена обстановка се поставя основният камък. Църквата е проектирана от инж. Хайнрих като първата железобетонна църква в София. Стенописите са на художниците Кожухаров и Сотиров, а дърворезбите – на Тодор Христов. Позлатяването на иконостаса  е извършено безплатно от Г. Вацулка.
Лично монс. Пеев се нагърбва с отговорността за строежа. За две години църквата е завършена и на 27 август 1924 г. в покрайнините на тогавашна София, на ул. “Люлин планина” 3 /днес в центъра/ се благославя новият католически храм “Успение Богородично”.
Изпратеният на 25 април 1925 г. апостолически визитатор монс. Анджело Ронкали – бъдещият папа Йоан ХХIII, помага за окончателното уреждане на духовната администрация, като посочва за наставник на католиците от източен обред отец Кирил Куртев, който по-късно е ръкоположен в Рим за епископ.
През 2002 г. по време на Апостолическото пътуване на папа Йоан Павел ІІ до България, Негово Светейшество посети  катедралния храм "Успение Богородично" в София където се срещна с представители на духовенството и миряните от Екзархията.
През 2000 г. по случай Юбилейната година, обявена от папата, иконостасът е напълно обновен с иконите на преподавателя в Художествената академия Здравко Каменаров, който реставрира и двете главни икони на олтара: на Богородица и Исус Христос, от известния художник Николай Ростовцев.
За 150-та годишнина на Католическата църква от Източен обред през 2010 г. и през следващите години, храмът се сдоби с частични подобрения: бе подновена фасадата на църквата и покривът, а от вътре бе изписана с мозайка от екип с ръководител Здравко Каменаров.

През годините свещениците, служили тук са: Отците Тимотей Янев, Иван Бонев, Игнатий Христаков, Йордан Карамитров, Никола Радев, архимандритите Велик Вичев, Климент Паскалев, Гаврил Беловеждов и епископите Кирил Куртев и Методи Стратиев. Всички те неизменно стоят на поста си и въпреки житейските бури (някои от тях прекарват дълги години по затвори и лагери) водят “малкото стадо” на източните католици през времето. Интересни и много различни като личности, тях ги сродяват думите на ап. Павел: “с добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих.....”. Младите свещеници,  които служат сега, “пасат стадото” в по-добри времена, но предизвикателствата пред тях не са по-малки.


20 МАРТ 2016 г - София

След завършване на основния ремонт в храма е поставена каменна маса, в която ще бъдат вградени мощи на светци свързани с историята на общността, а именно:
Св. Дасий, мъченик Доростолски
Св. мъченик Теодор Ромжа, епископ
Св. мъченик Йосафат Кунциевич, епископ
Бл. Евгений  Босилков, епископ, мъченик
Бл. Камен Вичев, мъченик
Йосафат Шишков, мъченик
Павел Джиджов, мъченик
Св. Тереза на Младенеца Исус
Св. Елисавета на Св. Троица
Св. Винкентий  
Св. Иван Боско
Бл. Селина Боржеска
Св. Йоан XXIII, папа  
Св. Йоан Павел II, папа
Съгласно каноните на Църквата храмът ще бъде осветен при наличието на каменна олтарна маса и св. Мощи.

В тържественото богослужение участват:
•    Н. Впр. Кардинал Пиетро Паролин
Държавния секретар на Светия отец папа Франциск
•    Н. Впр. Арх. Анселмо Пекорари
Апостолически нунций
•    Монс. Джоузеф Мърфи, Секретар на Кариднала
•    Н. Впр. Георги Йовчев, софийско-пловдивдски епископ
•    Н.Впр. Петко Христов, епископ на Никополис ад Иструм
•    Духовенство и верни от цялата страна

Домакин е:
•    Н. Впр. Епископ Христо Пройков
Апостолически екзарх и Председател на Епископската конференция на Католическата църква в България

Официални гости, потвърдили присъствие:
Митрополит Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит представител на БПЦ

Г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание
Г-жа Маргарита Попова, Вицепрезидент на Република България
Г-жа Меглена Кунева, Вицепремиер
Г-н Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет
Г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на София
Н. Пр. Проф. Кирил Топалов, посланик на България при Светия престол
Посланиците на Аржентина, Бразилия, Полша, Суверенния Малтийски орден,   и представители на дипломатическия корпус.