Католическа Църква

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ИНЦИДЕНТИТЕ СЛУЧИЛИ СЕ В КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В БУРГАС

Информираме Ви, че нашата църква е отворена всекидневно от 10.00 до 19.00 часа, така всеки, който желае да я посещава, да се моли, да говори със свещениците и да участва в литургиите, както и другите набожности, е добре дошъл. Всеки е добре дошъл.

 

От началото на февруари започна да се появява в католическата църква в Бургас, господин Горан Горанов, в началото се държеше мирно и спокойно. На 27-ми февруари, му беше направена забележка за негови действия свързани с унищожаването на декорацията в църквата. Тогава посегна да удари един от свещениците.

 

На следващият ден, неделя, 28-ми февруари, в 17.45 ч. отново беше в църквата, с цел да нанесе побой над свещенослужителите. Нападна ги веднага щом забеляза да влизат в църквата. Поради тази причина, вечерната литургия не беше отслужена, бяха повикани в църквата - лекар и полиця.
 

 

На следващият ден, понеделник 29-ти февруари, бяха пуснати сведения, с молба да бъде осигурено полицейско присъствие в църквата, по време на вечерната литургия, понеже беше сигурно и сигнализирано от свещениците, че Горан пак ще дойде в църквата. И точно така се случи, Горан отново дойде в 18.00 часа. Полицята веднага го задържа, но за съжаление след 20 минути го пуснаха и той в края на литургията се върна в църквата, за да нанесе сериозен побой над двамата отци. Пак бяха повикани полицаи и медицинска помощ. Свещениците бяха откарани в болницата и освидетелствани.

 

Трябва да се отбележи, че католическата църква в Бургас се посещава не само от българи, но и от чужденци, особено от европейски държави, живеещи в България за постоянно, временно или на гости в Бургас.

 

Заради случилите се инциденти и опасността, Горанов за пореден път да дойде да нанесе побой над свещенослужителите или други лица посещаващи църквата и службите, храмът остана затворен във вторник, 1-ви март, през целия ден и не беше отслужена литургия. Разбрахме, че Горанов е бил обявяван за издирване и заради други негови престъпления, които е извършил и е бил осъждан. Той отново дойде на този ден (1-ви март), в 18.00 часа до сградата на църквата, видя, че металните врати са затворени и с голям камък започна да ударя по тях,  дълго се опитва да счупи църковните порти, за да влезе вътре. Сигурни сме, че ако църквата беше отворена, свещениците или другите хора, които са вътре можеше да пострадат сериозно.

 

Информираме Ви, че за съжаление не се чувстваме защитени. Дали църквата ни трябва да бъде затворена, заради тези инциденти и така да избегнем случването им? Дали трябва да лишаваме желаещите от посещаване на службите, включително от молитва в храма?

 

Всички тези инциденти, които се случиха в нашата църква на 27, 28, 29-ти февруари и на 1-ви март, за нас самите са много тежки и сериозни. Не искаме да осъждаме никого.

 

Искаме да можем да приемаме всички с отворени сърца и да продължаваме да помагаме на хората да намерят своя път към Бога. Вярвайки в доброто имаме надежда за съдействието на хората, особено на държавните служители в град Бургас; преди всичко на полицята.
Като християни сме свидетели на Божията Любов. Мир и добро!

 

Свещеници от католическа църква "Дава Мария Богородица" в Бургас