Католическа Църква

БОГ Е ТЪРПЕЛИВ, НО НАШЕТО ОБРЪЩАНЕ НЕ ТЪРПИ ОТЛАГАНЕ

На 28 февруари 2016 г. папа Франциск произнесе молитвата „Ангел господен“, заедно с вярващите, които се бяха събрали на площад „Свети Петър“.


 

В обръщението си папата предупреди за опасността да се опитаме да формираме Бог по наш „образ и подобие“.
 

 

Бог винаги е търпелив с нас, очаквайки нашето обръщане до последния миг, каза папа Франциск. Нашето обръщане обаче е спешна задача, която не търпи отлагане и трябва да започне веднага.
 

 

Като се позова на евангелския текст от днешната литургия, в който се разказва как Исус опровергава твърдението, че Бог наказва греховете като изпраща трагедии, Св. Отец обърна внимание, че ние трябва да изследваме представата си за Бог и в представата за самите нас.
 

 

„И днес също, когато сме свидетели на трагедии и тъжни събития, може да се изкушим да „прехвърлим“ отговорността върху жертвите или дори върху самия Бог. Евангелието обаче ни приканва към размисъл: Каква е нашата представа за Бог? Наистина ли си представяме Бог по този начин или това е просто наша проекция, Бог, направен по наш „образ и подобие“?, попита папата.
Обратно, Исус ни приканва решително да скъсаме с греха и да се обърнем, като устоим на изкушението да си помислим, че вече сме свети.
 

 

„За съжаление, всеки един от нас много прилича на смоковницата, която в продължение на години не дава плод. Но, за наше щастие, Исус е като лозаря, който с безкрайно търпение, продължава да търси извинение за безплодната смоковница: „Господарю, остави я и тая година … и ако даде плод, добре, ако ли пък не, на следната ще я отсечеш“.
 

 

Папата попита дали сме си задавали въпроса за „дълготърпението на Бог? Мислили ли сте за Неговата безкрайна загриженост за грешниците? Може ли това да ни накара да бъдем нетърпеливи към себе си! Никога не е късно да се обърнете. Никога. До последния миг, Божието търпение ни очаква“.
„Той ни спасява, защото е безкрайно търпелив към нас“, каза папа Франциск. „В това е Неговата милост. Никога не е късно да се обърнем, но това е спешна задача, която не трябва да се отлага. Сега е моментът! Нека започнем днес.“

 

 

 

Папата призовава за хармонизирани усилия в подкрепа на бежанците 


След молитвата „Ангел господен“ папата призова за решителни преговори за намиране на хармонизиран отговор на бежанската криза.
„В моята молитва, както и във вашата несъмнено, винаги има място за драматичното положение на бежанците, които напускат страната си заради война или други нечовешки страдания“, каза той.
 

 

Като се спря на ситуацията в Гърция и в другите страни, където бежанците първо пристигат, папата отправи призив за „хармонизиран отговор и споделена отговорност, който единствено може да донесе ефективно решение. С тази цел преговорите трябва да бъдат водени решително и без резерви“.
Папа Франциск също така поиска всички да се помолят за спирането на огъня в Сирия, което беше оповестено в събота, като отбеляза, че това развитие вдъхва надежда.
 

 

 Той поиска всички да се помолят за спиране на битките, „защото това може да донесе утеха на страдащото население и да отвори пътя към диалог и мир, които са желани толкова силно“.

 

 

Източник: www.zeint.org