Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА БАНЕДИКТ ХVІ В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

ОБРЪЩЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА ОФИЦИАЛНОТО ПОСРЕЩАНЕ


На 16 септември 2010 г. папа Бенедикт ХVІ отпътува за своята седемнадесетата апостолическа визита в чужбина от началото на своя понтификат. Посещението в Обединеното кралство започна от шотландската столица Единбург, където папата беше посрещнат от принц Филип, Херцог на Единбург и съпруг на кралица Елизабет ІІ. Официалното посрещане се състоя в Двореца Холирудхаус, официалната лятна резиденция на кралското семейство в Шотландия.
При пристигането си в двореца Холирудхаус Светият Отец беше поздравен от кралица Елизабет ІІ и Херцога на Единбург. След отдаването на военни почести и изпълнението на националните химни на двете страни, папата и кралицата проведоха среща в двореца, последвана от следното обръщение на папата към 400 официални гости, сред които представители на Католическата и Англиканската църкви, и политици, между които и членове на Парламента на Шотландия.


Ваше величество,
Благодаря за отправената от Вас покана да направя официално посещение в Обединеното кралство, както и за Вашите топли думи от името на британския народ. Позволете ми да поздравя и всички хора в Обединеното кралство, към които протягам своята ръка в знак на приятелство.
 

За мен е удоволствие да започна посещение си с поздрав към кралското семейство и с благодарност към Негово Кралско Височество Херцога на Единбург за топлото му посрещане на летището в Единбург. Благодаря на сегашното и предишно правителство на Ваше Величество, както и на всички други официални лица, направили възможно това посещение, включително на лорд Патън и на бившия държавен секретар Мърфи. Благодаря и за работата на Парламентарната група за приятелство със Св. Престол, допринесла значително за укрепването на съществуващите приятелски отношения между Св. Престол и Обединеното кралство.


Започвайки посещението си в Обединеното кралство от историческата столица на Шотландия бих искал да отправя своите специални поздрави и към Първия министър Салмънд и към представителите на Парламента на Шотландия. Заедно с националните събрания на Уелс и Северна Ирландия, Парламентът на Шотландия е изразител на най-добрите традиции и култура на своя народ, стремейки се да служи на интересите на своя народ в дух на солидарност и грижа за общото благо.


Двореца Холирудхаус, официална резиденция на Ваше величество в Шотландия, ни напомня за Св. Кръст и ни връща към дълбоките християнски корени, които продължават да бъдат видими във всички пластове на британският живот и днес. Монарсите на Англия и Шотландия са били християни от най-ранни времена и сред тях има изключителни светци като Едуард Изповедник и Маргарет Шотландска. Много от тях съзнателно са изпълнявали своите задължения на суверени в името на Евангелието, с което са спомогнали тези идеи да формират най-дълбоките ценности на нацията. В резултат на това, християнското послание се е превърнало в неразделна част от езика, мисленето и културата на хората от тези острови в продължение на повече от хиляда години. Уважението на Вашите предци към истината и справедливостта, към благочестието и благотворителността, са достигнали до вас благодарение на вярата, която продължава да бъде могъща движеща сила във Вашето кралство, за благото както на християните, така и на не-хрисияните.


Можем да открием много примери за влиянието на тази добродетелна сила в дългата британска история. В ново време благодарение на личности като Уилям Уилбърфорс и Дейвид Ливингстън Британия зае активна позиция за прекратяването на международната робска търговия. Вдъхновени от вярата жени като Флоранс Найтингейл поставят живота си в служба на бедните и болните, с което създават нови стандарти в здравеопазването, които след това се налагат в целия свят. Джон Хенри Нюман, чиято беатификация ще отбележим в следващите дни, беше един от многото британски християни от своята епоха, чиято доброта, красноречие и дейност, са спечелили доверието на неговите сънародници и сънароднички. Както те, така и мнозина други като тях, са били вдъхновени от дълбоката вяра, родeна и израснала на тези острови.


В наше време можем да припомним, че Великобритания и нейните лидери се противопоставиха на тиранията на нацизма, поставила си за цел да премахне Бог от обществото и да отрече човечността на някои хора, особено на евреите, определени за недостойни да живеят. Спомням си и отношението на този режим към вярващите християни и пастири, които с истината и любовта се противопоставиха на нацистите и заплатиха с живота си за тази своя опозиция. Припомняйки си уроците от атеистичния екстремизъм на двадесети век не трябва да пропуснем и отричането на Бог, на религията и на техните ценности в обществения живот, създали осакатена представа за човека и обществото и формирали „една ограничена представа за личността и неговата съдба” (Caritas in Veritate, 29).


Преди 65 години Великобритания изигра важна роля в изработването на международния консенсус, направил възможно създаването на Обединените нации и спомогнал за невиждан до този момент период на мир и просперитет в Европа. В по-близко време международната общност внимателно следеше събитията в Северна Ирландия, довели до подписването на Споразумението от Разпети петък и предаването на властта на парламента на Северна Ирландия. Правителството на Ваше величество и правителството на Ирландия, заедно с политическите, религиозните и граждански лидери на Северна Ирландия спомогнаха за постигането на мирно разрешаване на конфликта там. Бих искал да насърча всички, които участват в този процес, да продължат да следват смело набелязания от тях път към справедлив и траен мир.


Обръщайки поглед към света, Обединеното кралство продължава да играе ключова политическа и икономическа роля на международната сцена. Вашето правителство и народ продължават да формулират идеи, които оказват влияние далеч извън британските острови. А това натоварва техните действия с особената отговорност да бъдат изпълнени с мъдрост в името на общото благо. А тъй като техните позиции достигат до толкова широка аудитория, британските медии също споделят тази отговорност, защото те могат да насърчат мира между народите, тяхното устойчиво развитие и разпространението на основните човешки права. Нека всички британци продължат да живеят, спазвайки ценностите на достойнството, уважението и справедливостта, чрез които са спечелили всеобщо уважение.


Днес Обединеното кралство се стреми да бъде модерно и мултикултурно общество. Като се стреми към постигането на тази цел, нека страната продължи да пази уважението си към традиционните ценности и културни форми, отричани и дори ограничавани от по-агресивните форми на секуларизма. Нека не отхвърляме християнските основи на тези свободи и нека това наследство, което винаги е служило добре на нацията, да продължава да бъде част от примера, който Вашето правителство и народ представляват за двата милиарда членове на Британската общност и на великото семейство на английско говорящите нации по света.


Нека Бог да благослови Ваше величество и Вашия народ.
Благодаря.

 

Източник: www.vatican.va