Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК В МЕКСИКО: СРЕЩИ С ДУХОВНИЦИ, ДЕЦА И МЛАДЕЖИ

НЕ СТЕ „ЧИНОВНИЦИ“ НА БОГ, НАПОМНИ ПАПА ФРАНЦИСК НА СВЕЩЕНИЦИТЕ И БОГOПОСВЕТЕНИТЕ
 

Свещениците и богoпосветените не са чиновници на Бог, не са просто администратори на божественото. Те винаги трябва да са обърнати с молитва към нашия Отец и да устояват на изкушенията.
Папата постави този акцент в проповедта си по време на месата, която отслужи на 16 февруари 2016 г. сутринта заедно със свещеници, монаси и монахини, и семинаристи в Морелия, Мексико.


Молитвата като идентичност
Светият отец припомни, че животът на всеки свещеник или монах „говори за молитвата“, а „молитвата говори за техния живот“.
Папата посочи, че молитвата е нещо, което се учи, също както се учим да ходим, говорим, слушаме. Той добави, че „училището за молитвата е училище за живота, а в училището за живота ние напредваме в училището за молитвата.“
С двете слова „Отче наш“, поясни папа Франциск, Исус ни показва „как живее молейки се и как се молим живеейки“.
Исус ни приканва и ние да правим същото, тъй като първият призив към нас е да изживяваме тази милосърдна любов на Отец.
Първият призив на Исус, добави папата, „е да бъдем въведени в новата динамика на любовта, на синовството. Нашето първо призвание е да се научим да казваме „Отче наш“.
Франциск подчерта, че Той ни е приканил да споделим Неговия живот, Неговият божествен живот, и „горко нам“, ако не можем да го споделим и решим да не свидетелстваме за видяното и чутото.

 

Не сте чиновници на Бог
„Ние не сме и не искаме да бъдем администратори на божественото“, ние не сме и не искаме да бъдем чиновници на Бог, тъй като сме призвани да споделяме Неговия живот, да влезем в неговото сърце, сърце, което се моли и живее, казвайки „Отче наш“.
„Каква друга може да бъде нашата цел, освен с живота си да казваме „Отче наш“?, попита той.
Папата напомни, че те трябва да бъдат упорити в молитвата си към Този, Който е Наш Отец, и се помоли: „Не ни въвеждай в изкушение“.
Посочи, че Исус прави същото молейки се за Своите ученици. След това Светият отец помоли присъстващите да се замислят дали не са уязвими пред изкушенията.
„Кой е един от греховете, който ни обсажда? Кое е едно от изкушенията, което извира не само от съзерцаването на реалността, но и от изживяването й? Кое е изкушението, което може да ни споходи в места, в които има много насилие, корупция, трафик на наркотици, пренебрежение към човешкото достойнство, безразличие към страданията и уязвимостта?“
„Кое е изкушението, пред което може да се окажем, когато наблюдаваме такава реалност, която сякаш се превръща в система?“

 

Едно от любимите изкушения на дявола: примирението
Папата сподели, че според него това може да бъде обобщено с една дума: примирението.
Като отбелязва, че това е едно от любимите оръжия на дявола, с които той се опитва да ни подчини, Франциск поясни, че това примирение „ни парализира и не ни позволява не само да ходим, но също и да напредваме в живота“.
Това примирение е нещо, което „не само ни ужасява, но и което ни ограничава в нашите ризници и фалшива сигурност, примирение, което не само ни пречи да възвестяваме, но и не допуска нашето хваление. Примирение, което не само ни пречи да гледаме в бъдещето, но и парализира желанието ни да поемаме рискове и да променяме.

 

Съвети за устояване на изкушенията
Папата посъветва събраните, когато почувстват това изкушение, да се обърнат към своите спомени, защото това би ни помогнало да се вгледаме в това, което е било създадено преди нас.
„Не всичко започва от нас, нито ще свърши с нас, затова е добре да се обърнем назад към изминалия ни опит, който ни е извел дотам, докъдето сме стигнали“.
Като припомни, че трябва да помним, че Бог е наш Отец и дори „татко“, папата сподели с присъстващите, че трябва да се молят да устояват на изкушението на примирението, на загубата на памет, на забравата за възрастните, които с живота си са ни научили да изричаме „Отче наш“.
 

---

 


СРЕЩА С ДЕЦАТА: ИЗРАСТВАЙТЕ КАТО СЕРИОЗНИ ХРИСТИЯНИ
 

По-късно в катедралата в Морелия папата се срещна за кратко с деца от Мексико, събрани от различни  училища и диоцези.
 

„Ще се моля на Исус да ви помогне да израснете с много любов“, каза папата. Допълни, че ще се моли да получат благодатта да имат „много любов, за да бъдете сериозни християни, за да може да изпълните заповедта на Исус: да обичате Бог повече от всичко друго и да обичате ближните си, както ги обича Исус.
 

Папата ги посъветва да се помолят за своите семейства и приятели, но и за всеки друг, с когото може да се сблъскат в живота, и ги призова да „да създават приятели, а не врагове – защото животът не е красив с врагове“.


--- 

 

СРЕЩА С МЛАДЕЖИ: НЕ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕТЕ В БЕДНОСТ И ИЗКЛЮЧВАНЕ
 

Следобедът на 16 февруари папа Франциск се среща с младежи в Морелия, които изнесоха пред него  представление с хореография, музика и светлини.
 

Папата също изрази радостта си да бъде сред тях, а един от най-трогателните моменти беше, когато папата убеди две млади жени, страдащи от Синдрома на Даун, да се качат на сцената при него и ги прегърна топло. По-голямата част от словото на папата бяха думи на поощрение, след като повтори, че младите хора са богатство на Мексико. Това е богатство, което трябва да бъде превърнато в надежда.
Ценете себе си.
 

Както и в други случай, думите на папата бяха в отговор  на кратки обръщения  към него от младежи, които говориха за предизвикателствата, пред които се изправят в техния път към вярата и личния си живот.
 

„Не можете да живеете в надежда или да гледате към бъдещето, ако не знаете как да цените себе си, ако не чувствате, че вашият живот, вашите ръце, вашата история, си струват усилието “, им каза папата.
 

„Най-големите заплахи за надеждата са думите, които я обезценяват, които омаловажават вашата стойност и които ви сриват със земята. Не е ли така? Думи, които ви карат да се чувствате второкласни, ако не и по-малки. Най-голямата заплаха за надеждата е когато почувствате, че нямате значение за никого или че изоставени“, каза той.
 

Упованието на Исус е средство за укрепване на надеждата, дори когато животът обективно е изпълнен с трудности, акцентира папата.
 

„Ръка за ръка с Него, можем да напредваме; ръка за ръка с Него можем да започнем отново и отново отначало; ръка за ръка с Него намираме силата да кажем: лъжовно е да вярваме, че единственият начин да живеем, да бъдем млади, е да се оставим в ръцете на трафикантите на наркотици, които сеят разрушение и смърт. Лъжовно е да си мислим, че единственият начин да изживеем младостта е в бедност и изключване: в изключване от възможности, в изключване от пространства, в изключване от образование, в изключване от надеждата. Исус Христос опровергава всички опити да станете безполезни или да бъдете просто наемници на амбициите на другите хора.“
 

Папата отбеляза, че пазителят на това богатство е семейството.
„В едно семейство“, каза той, „се научаваме на близост, на солидарност, научаваме се да споделяме, до носим тегобите си един другиму, да се борим и да ставаме, да спорим и да се прегръщаме и целуваме. Семейството е първото училище на нацията. В семейството се намира богатството, което вие носите.  Семейството е това, което пази това богатство. И в семейството ще откриете надеждата, защото там е и Исус. В семейството ще имате достойнство. Никога не изоставяйте семейството. Семейството е ключовия камък за изграждането на велика нация“, завърши папата.
 

След края на срещата с младежите, папа Франциск отлетя с хеликоптер обратно за Мексико сити.
 

 

Източник: www.zenit.org