Католическа Църква

СРЕЩА НА ПАПА ФРАНЦИСК С РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ ОБЯВЕНА В СЪВМЕСТНО СЪОБЩЕНИЕ НА СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ И МОСКОВСКАТА ПАТРИАРШИЯ

На 5 февруари сутринта, Светият престол и Московската патриаршия излязоха с общо прессъобщение, което гласи:

"Светият престол и Московската патриаршия имаме удоволствието да обявим, че с Божията благодат, Негово Светейшество папа Франциск и Негово Светейшество патриарх Кирил на Москва и цяла Русия ще се срещнат на 12 февруари т.г.
 
Тяхната среща ще се проведе в Куба, където папата ще направи спирка на път за Мексико и където патриарх Кирил ще бъде на официално посещение.
 
Срещата ще включва личен разговор на международното летище в Хавана Хосе Марти и ще приключи с подписването на съвместна декларация.

Тази среща на предстоятелите на Католическата и на Руската православна църкви, след дълга подготовка, ще бъде първата в историята и ще отбележи важен етап в отношенията между двете Църкви.
 
Светият престол и Московската патриаршия се надяваме, че това ще бъде знак на надежда за всички хора с добра воля.
 
Приканваме всички християни да се молят горещо на Бог да благослови тази среща, за да даде добри плодове."


---

 

Тази среща, която се провежда "с Божията благодат" – както се казва в съвместното изявление ще приключи с подписването на съвместна декларация. В брифинг, директорът на пресцентъра на Ватикана, отец Федерико Ломбарди, даде и някои пояснения за пресата:

 

"Тази среща на приматите на католическата църква и Руската православна църква, подготвяна дълго време, ще бъде първата в историята и ще отбележи важен етап в отношенията между двете Църкви. Светият престол и Московската патриаршия се надяваме, че това също е знак на надежда за всички хора с добра воля. Каним всички християни да се молят горещо Бог да благослови тази среща, която да произведе добри плодове".

 

Патриарх Кирил - каза отец Ломбарди - пристига в Хавана в четвъртък, 11-и февруари на официално посещение. Това е първото му посещение като патриарх в Латинска Америка. Петък, 12-и февруари, папата отпътува от Рим за Пътуването си до Мексико. Преди началото на програмата на Пътуването папата ще пристигне в Хавана в 14:00 часа местно време, на летище Хосе Марти. Тук папата ще бъде приет от президента Раул Кастро. В 14.15 ще се срещне с патриарх Кирил. Личната среща се очаква да продължи няколко часа. В края ще има подписване на съвместната декларация. Текстовете ще са на руски и италиански език. Папата и патриархът ще ги подпишат и след това разменят. Ще последват кратки слова на патриарх Кирил и папата: "В момента - каза отец Ломбарди – само са планирани подобни изказвания, без да се изготвят специални речи с дълъг или сложен текст. Очаква се да бъдат по-скоро като спонтанен израз на лични чувства при този изключителна и красива възможност." Заминаването на папата за Мексико е насрочено за 17.30 ч.

 

Отец Ломбарди посочи, че тази среща е извънредна важна. Това не е "импровизирана" среща, момент подготвян и узрял за две години: "Фактът, че сега и двете страни - патриарха и папата - планират пътувания в Латинска Америка представлява обстоятелство, благоприятно условие за изпълнението на срещата."

 

Говорителят на Светия престол описа фигурата на патриарх Кирил:
"Това със сигурност е една личност, която има дълга история на икуменически ангажимент и участие в отношенията с другите църкви. При предишния патриарх той е отговарял за външните отношения на Московската патриаршия. Той е участвал в толкова много икуменически срещи и знае много добре ситуацията на икуменизма. Наред с другите неща, той също беше тук, в Рим за освещаването на руския православен храм и се срещна с папа Бенедикт, но тогава все още не беше патриарх."

 

„Друго важно в контекста на тази среща - каза отец Ломбарди - е, че е обявен Всеправославен събор през месец юни. Фактът, че има развитие на положителните отношения между Католическата църква и големите Православни църкви, дава усещане за сближаване води към голям интерес, към съучастие и молитва за това много важно събитие."

 

Отец Ломбарди, най-накрая говори за Вселенски патриарх Вартоломей:

"Патриарх Вартоломей естествено бе информиран за тази среща и изрази задоволството си, радостта си за тази стъпка напред по пътя на добри икуменически отношения между Католическата църква и най-голямата Православна църква. Руската православна църква от числена гледна точка е най-голямата, най-многобройни сред Православните църкви. Смята се, че най-вероятно около две трети от православния свят, около 200 милиона, са свързани Московската патриаршия. Така че срещата между папата и патриарха на Москва е много важна икуменическа стъпка ".
 

 

Източник: news.va