Католическа Църква

МИЛОСЪРДНИ КАТО БОГ ОТЕЦ: ПОСЛАНИЕ НА СВ. ОТЕЦ ЗА ЮБИЛЕЙНАТА ГОДИНА НА МИЛОСЪРДИЕТО КЪМ МЛАДИТЕ

На 14 януари 2016 г. във Ватикана беше публикувано посланието на папа Франциск за Юбилейната година на милосърдието към младите. В текста, който носи датата 6 януари 2016 г., Празникът Богоявление, Светият отец се обръща към младите момчета и момичета от 13 до 16-годишна възраст, много от които възнамеряват да извършат поклонение в Рим от 23 до 25 април. Пълният текст на посланието е следният:


„Скъпи млади приятели,

 

Църквата чества Свещената година на Милосърдието - време на благодат, мир, обръщане и радост. Тя е насочена към всички: към хора от всяка възраст, отблизо и далеч. Не съществуват стени или разстояния, които могат да възпрат милостта на Бог Отец да достигне до нас и да ни обгърне. Светите двери сега са открити в Рим и във всички диоцези по света.
 

 

Този благодатен момент се отнася и за вас, скъпи млади хора. Насърчавам ви да вземете активно участие в тези чествания и да осъзнаете, че всеки един от вас е Божие чедо. Бих искал да ви поканя, всеки един поотделно, наричайки ви по име, както Исус се обръща към вас всеки ден. Вие знаете, че имената ви за записани на небето, в сърцето на Отца, това милосърдно Сърце, което е източник на помирението и добротата.
 

 

Юбилеят е честване, което продължава цяла година, всеки миг от която ни дава възможност да израснем в светостта. Това е период, през който можем да открием, че съвместния живот като братя и сестри може да бъде голям празник, вероятно най-красивия празник, който можем да си представим, безкрайният празник, които Исус ни учи да празнуваме с подкрепата на Неговия Дух. Юбилеят е празник, на който всички сме поканени от Исус, без никой да е изключен. Затова и аз исках да имам възможността няколко дни да се моля и празнувам с вас. С нетърпения очаквам да ви видя през април.
„Милосърдни като Бог Отец“ е темата на Юбилейната година, това е и молитвата, която създадохме за всички вас, за да ви приветстваме в името на Исус. Да бъдеш милосърден означава да растеш в любовта, която е смела, щедра и истинска. Това означава да израстваш физически и духовно. Вие се подготвяте да бъдете християни, способни да взимат смели решения и избори, за да изграждат всеки ден свят на мира, дори чрез малките неща.


 

Този период във вашия живот е пълен с изумителни промени. Всичко изглежда едновременно възможно и невъзможно. Повтарям това, което казах пред някои ваши приятели: „Останете твърди във вашето пътуване във вярата, с уверена надежда в Господ. Това е тайната на нашето пътуване! То ни дава смелостта да плуваме срещу течението. Обърнете внимание, млади мои приятели: да вървим срещу течението е добре за сърцето, но ние имаме нужда от смелост, за да плуваме срещу вълните. Тази смелост ни дава Исус! … С него ние можем да направим велики неща; Той ще ни даде радостта да бъдем Негови ученици, Негови свидетели, да се посветим на велики идеали, на най-важните неща. Ние, християните, не сме били избрани от Господ за дребни неща – затова преследвайте най-високите принципи. Поставете своя живот в служба на благородни идеали“.
 

 

Тук не мога да забравя тези от вас, които живеят във война, крайна бедност, всекидневни проблеми и самота. Никога не губете тази надежда! Господ има велика мечта, която иска да превърне в реалност с ваша помощ! Вашите приятели, младите хора на вашата възраст, които живеят в по-малко тежки условия от вас самите, не са ви забравили; те работят за мир и справедливост за всеки един навсякъде. Не се вслушвайте в посланията за омраза и насилие около вас. Вместо това, открийте нови приятели. Отдайте от своето време и винаги бъдете загрижени за онези, които имат нужда от вашата помощ. Бъдете смели и вървете срещу течението; бъдете приятели на Исус, Който е Князът на Мира. „Всичко в Него говори за милосърдието. Нищо в него не е лишено от състрадание“.
 

 

Съзнавам, че не всички вие можете да дойдете до Рим, но Юбилейната година е наистина за всеки и тя е чествана и във вашите поместни църкви. Всички вие сте приканени да бъдете съпричастни с този миг на радост. Недейте да приготвяте само вашите раници и знамена, подгответе вашите сърца и съзнания. Помислете внимателно за надеждите и желанията, които ще дадете на Исус в Тайнството на Помирението и Евхаристията, която ще честваме заедно. Докато преминавате през Светите двери запомнете, че се посвещавате да израствате в святост и да извличате сила от Евангелието и Евхаристията, Словото и Хляба на живота, за да помогнем да се съгради по-справедлив и братски свят.
 

 

Нека Господ благослови вашето пътуване към Светите двери. Моля се Светият дух да ви води и освещава. Нека за вас и вашите семейства, за всички, които ви помагат да израствате в доброта и благодат, Благословената Дева Мария, Майката на всички нас, да бъде истинските Двери на милосърдието“.

 

Източник: Vatican Information Service