Католическа Църква

ВАТИКАНЪТ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ „ОСКЪРБИТЕЛНИЯ” ПЛАН ЗА ИЗГАРЯНЕ НА КОРАНА


Ватикана, 8 септември 2010 г. Папският съвет за междурелигиозен диалог се обяви против „оскърбителната и възмутителна” идея в събота да бъде организиран „Ден за изгаряне на корана”.


Тери Джоунс, пастор от евангелисткия Световен център в град Гейнсвил в американския щат Флорида, оповести намерението си публично да изгори Корана в събота, по време на годишнината от терористичните атаки от 2001 г., извършени от  мюсюлмански фундаменталисти.


В своето изявление Папският съвет изказва мнението, че „на тези пагубни актове на насилие не може да бъде отговорено с оскърбителни и осъдителни действия спрямо книга, считана за свещена от религиозна общност”.


Всяка религия, заедно с нейните свещени книги, богослужебни места и символи, трябва да бъде уважавана и защитавана”.


Съветът се обърна с призив годишнината от атентатите от 11 септември да бъде повод „да споделим нашето най-дълбоко съчувствие и солидарност с пострадалите от тази ужасяващи терористични атака”. Водени от това чувство на солидарност, „ние ще отправим нашите молитви за тях и техните близки, загубили живота си”.


Съветът също така се обръща с призив към „всички религиозни лидери и вярващи” да „осъдят категорично всяка форма на насилие, особено тези, извършени в името на религията.”


В съобщението си съветът се позовава на думите на папа Йоан Павел ІІ от 1999 г. към посланика на Пакистан: „Прибягването до насилие в името на религията тълкува превратно учението на големите религии”.


Цитирани са и думите на папа Бенедикт ХVІ, казани по време на аудиенцията през 2006 г. с посланика на Мароко: „Използването на жестокост в отговор на обидите не може да бъде оправдано, защото тя е несъвместима със свещените принципи на религията”.
 

Католическите лидери от целия свят се присъединяват към протеста на официалните американски лица срещу инициативата на Джоунс, призовават към уважение към различните религии и изказват опасения, че това ще застраши малцинствените християнски общности и американците в чужбина.
 

Кардинал Теодор МакКарик, бивш архиепископ на Вашингтон, даде пресконференция, на която изказа мнението, че подобни  инициатива не представляват във вярна светлина нито християнството, нито „истинската Америка”. Той подчерта необходимостта от автентично християнско чувство, чрез което да бъде постигната любов и разбирателство с мюсюлманите.

 

Източник: www.zenith.org