Католическа Църква

ВЕЛИКДЕНСКИ АПОСТОЛИЧЕСКИ БЛАГОСЛОВ „КЪМ ГРАДА И СВЕТА”.


БЕНЕДИКТ ХVІ: ЧОВЕЧЕСТВОТО ИМА НУЖДА ОТ ДУХОВНО И МОРАЛНО ОБРЪЩАНЕ

Cantemus Domino: gloriose enim magnificatus est.
„Възпейте Господа, защото се славно славно прослави!”

Скъпи братя и сестри,
Възвестявам ви Възкресение Христово с тези думи от Литургията, които са отзвук на древния похвален химн, изпят от евреите след прекосяването на Червено море. В Книга Изход (срв. 15:19-21) е казано, че след като прекосили морето по суха земя и видели как египтяните са залети от водата, Мириам, сестрата на Моисей и Аарон, и други жени, запели и танцувайки този хвалебствен химн: „Възпейте Господа, защото се славно прослави; коня и ездача му хвърли в морето”. Християните по целия свят повтарят тази песен по време на Пасхалното бдение, а нейният смисъл е обяснен в специална молитва, молитвата, която сега, в пълната светлина на Възкресението, с радост отправяме: „О Боже, дори днес ние виждаме блясъка на Твоите древни чудеса. Веднъж ти спаси цял един народ от робство, а сега предлагаш същото спасение на всички чрез кръщението. Нека народите по света станат истински синове на Авраам и бъдат достойни за наследството на Израел”.
 
Евангелието ни открива осъществяването на тези древни образи: чрез смъртта и Възкресението Си, Исус освободи човека от робството на греха и разкри пътя към Обетованата земя, Божието царство,  универсалното Царство на справедливостта, на любовта и на мира. Този „изход” обаче става първо вътре в самия човек и се състои в новото раждане в Светия Дух, в ефекта на Кръщението, което Христос ни е дарил в Пасхалното тайнство. Вехтият човек отстъпва своето място на новия човек, старият живот е оставен назад, и нов живот може да започне (срв. Римл. 6:4). Но този духовен „изход” е началото на вътрешно освобождение, което е способно да ни промени във всяко едно отношение – човешко, лично и социално.

Да, братя и сестри. Възкресението е истинското спасение на човечеството! Ако Христос – Агнецът Божи не беше пролял кръвта си за нас, нямаше да имаме никаква надежда, нашата съдба и съдбата на света щеше да бъде неизбежната смърт. Но Пасхата обърна този ход: Христовото Възкресение е ново творение, подобно на издънката, която може да възстанови цялото растение. Това събитие промени изначално хода на историята, насочвайки я завинаги към доброто, живота и прошката. Свободни сме, спасени сме! Затова дълбоко и от цялото си сърце казваме: „Възпейте Господа, защото се славно славно прослави!”

Християнският народ, излязъл от водата на кръщението, е изпратен в целия свят да засвидетелства това спасение, да занесе на всички хора плода на Възкресението, който се състои в новия живот, свободен от греха и възстановен в неговата първоначална красота, в неговата доброта и истина. В продължение на две хиляди години християните, а особено и светците, заредиха историята с техния жив опит за  Възкресението. Църквата е народа на преселението, тъй като постоянно изживява Пасхалната тайна и разпространява своята обновителна сила във всяка епоха и място. И в наши дни човечеството има нужда от „изход”, не от повърхностни промени, а от духовно и морално обръщане. То има нужда от евангелското спасение, за да излезе от кризата, която е дълбока и като такава изисква радикални промени, започвайки от съзнанието.
Моля Господ Исус в Близкия изток и особено в Светата Земя, осветена от Неговата смърт и възкресение, народите да започнат истински и окончателен „изход” от войната и насилието към мира и съгласието. За християнските общности, които изпитват страдания, особено в Ирак, Възкръсналият Христос да повтори словата, изпълнени с утеха и насърчение, отправени към апостолите в Горницата: „Мир вам” (Иоан 20:21).

Страните от Латинска Америка и Карибския басейн, срещащи опасното нарастване на престъпленията, свързани с трафика на наркотици, Христовата Пасха да бележи победата на мирното съжителство и зачитането в името на общото благо. Свидният народ на Хаити, съсипан от трагичното земетресение, да извърши своя „изход” от скръбта и отчаянието към една нова надежда, подкрепена от международната солидарност. Скъпите чилийски граждани, засегнати от друго голямо бедствие, но подкрепяни от вярата, смело да посрещнат възстановяването на страната.

Нека със силата на Възкръсналия Христос Африка да сложи край на конфликтите, които продължават да предизвикват разрушения и страдания, и постигне на онзи мир и помирение, които са гаранция за развитието. По-специално се доверявам на Господ за бъдещето на Демократична Република Конго, Гвинея и Нигерия.

Възкръсналият Бог да подкрепи християните, които страдат от преследвания или дори смърт, заради вярата си, както например в Пакистан. На страните измъчвани от тероризъм, социална или религиозна дискриминация, Господ да дари силата за започване на диалог и на спокойно съжителство. На ръководителите на всички нации нека Христовата Пасха даде светлина и сила, за да може най-накрая икономическата и финансова активност да бъде движена от истината, справедливостта и братската помощ. Нека спасителната сила на Христовото Възкресение се разпростре над цялото човечество, за да преодолее многобройните и драматични прояви на ширещата се все повече „култура на смъртта”, за да бъде изградено бъдеще, белязано от любов и истина, в което всеки човешки живот е зачитан и приеман.
Скъпи братя и сестри, Пасхата не прави магия. Също както евреите влизат в пустинята отвъд Червено море, така и Църквата, след Възкресението, влиза в историята с радост и надежда, с болки и терзания. Въпреки това, историята се променя, защото е белязана от новия и вечен завет и действително се разкрива за бъдещето. Ето защо, спасени в надеждата, нека продължим нашето земно поклонничество, пеейки в сърцето древния, но винаги нов химн: „Възпейте Господа, защото се славно славно прослави!”