Католическа Църква

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА-ИНТЕРВЮ С ПАПА ФРАНЦИСК „ИМЕТО НА БОГ Е МИЛОСТ“

На 12 януари 2016 г. във Ватикана беше представена книгата „Името на Бог е Милост“, която представлява разговор на папа Франциск с италианския журналист Андреа Торниели. Книгата, публикувана едновременно в 86 страни беше представена в университета Августинианум в Рим от държавния секретар кардинал Пиетро Паролин и актьора и режисьор Роберто Бенини на пресконференция, ръководена от отец Федерико Ломбарди, началник на пресслужбата на Св. Престол. На представянето участие взеха и монсеньор Джузепе Коста, директор на Издателството на Ватикана и Жанг Агостино Куанчинг, затворник в Падуа, който през миналата година стана християнин, прие кръщение, причастие и конфирмация. Откъс от текста на носителя на „Оскар“ Роберто Бенини, посветен на „Десетте Божи заповеди“ беше използван от  папата по време на неговата проповед през 2014 г., в която говори за слабостта на човека, който понякога е склонен да прием робството и греха поради страх от свободата.


Книгата, на корицата на която стои подписа на папата, беше издадена на италиански, испански, френски, английски и португалски езици. Тя се състои от девет глави, първата от която е озаглавена „Време на милост“, а последната - „Как правилно да изживеем юбилейната година“. Книгата е съставена въз основа на четиричасов разговор, проведен между папа Франциск и Андреа Торниели в Дом Санта Марта през лятото на миналата година. Четиридесетте въпроса са обединени от темата за милостта, наречена от папата „личната карта на Бог“. Сред темите, върху които папата споделя своите размисли, са въпросите за изповедта, която не е „нито избелване, нито форма на мъчение“ и в основата на която стои вслушването, а не разпитването; признанието за греховност; осъждането на греха от Църквата; прегръдката на грешниците; признанието на папата, че той също има нужда от Божията милост; способността на човек да се изправи, след като е паднал; убеждението, че  логиката на Бог е логиката на любовта, което изумява защитниците на закона; както и мнението, че формалното следване на правилата води до загуба на нашето учудване от спасението, носено от Бог. В глава 7 той обръща внимание, че корупцията е грях, издигнат до равнището на система, като той споделя своето убеждение, че състраданието надмогва глобализацията на безразличието, а в края на книгата акцентира върху това, че практикуването на делата на милосърдието е център на християнския живот.


В книгата, възприемана от мнозина като обобщение на учението и служението на папа Франциск, Св. Отец представя своите възгледи пред наблюдателя на делата на Ватикана от италианския вестник „Ла Стампа“, включвайки анекдоти от своята младост и от опита си като свещеник и споделяйки причините за решението да обяви Свещена година на милосърдието, която е ключовата дума в неговото служение.



Източник: Vatican Information Service