Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК В УГАНДА


На 27 ноември 2015 г. папа Франциск пристигна в Уганда, която беше втората спирка от неговата африканска обиколка. Той беше посрещнат от държавните лидери на страната в столицата Кампала, а на следващия ден започна и неговата същинска програма.


Посещение на светилищата на католическите и англикански мъченици на Уганда


На 28 ноември папа Франциск посети католическото и англиканското светилище в Намугонго, посветени на мъчениците, убити заради своята вяра между 1885 и 1887 г. от краля на държавата Буганда Муала ІІ. В хода на гоненията загиват 23 англикани и 22 католици. Папата беше посрещнат от архиепископа на Англиканската църква и откри паметната плоча, посветена на мъчениците, издигната на мястото, където те са били съдени, измъчвани и убити. Веднага след това Светият отец посети католическото светилище, където беше посрещнат от ректора и се помоли пред олтара с мощите на Чарлз Луанга (1865-1886), най-известният от мъчениците, убит по време на антихристиянските гонения в страната.


Наследството на мъчениците на Уганда не трябва да бъде пазено като „скъпоценност в музея“.


Свидетелството на мъчениците показва, че светските удоволствия и земните власти не могат до донесат трайни радост или мир, това може да направи само верността към Бога, честността и почтеността в живота, както и същинската загриженост за доброто на другите. Папата направи това изявление по време на проповедта си на месата, отслужена от него пред близо 2 милиона вярващи, които се събраха на Светилището, посветено на мъчениците на Уганда в Намугонго.


Папата започна проповедта си с признание за благодарността, която днес отдаваме за саможертвата на мъчениците на Уганда, чието „свидетелство за любовта към Христос и Неговата Църква“, наистина стигна „до края на земята“. Той се спря и на подвига на англиканските мъченици, „чиято смърт в името на Христос е свидетелство за икуменизма на кръвта“. Всички тези свидетели са подхранили дара на Светия Дух в своя живот и свободно са дали своето свидетелство за вярата си в Исус Христос, дори с цената на живота си.


Папа Франциск припомни на народите на Африка, че всички ние получаваме дара на Духа, не само за да бъдем синове и дъщери на Бога, но и за да свидетелстваме за Исус и да Го правим обичан винаги и навсякъде. Всеки ден ние сме насърчавани от Него да задълбочаваме присъствието на Светия Дух в нашия живот, да „разпалваме“ дара на Неговата божествена любов, за да можем да бъдем източник на мъдрост и сила за другите.


Франциск подчерта, че дарът на Светия Дух е дар, който трябва да бъде споделян, който ни обединява един с друг като вярващи и като членове на мистичното Тяло Христово. „Ние не получаваме дара на Духа само за себе си, а за да се изграждаме взаимно във вяра, надежда и любов“.


„Ако успеем, подобно на мъчениците, всеки ден да разпалваме дара на Духа, който живее в сърцата ни, тогава ще се превърнем в мисионерски ученици, каквито Христос ни приканва да бъдем. Със сигурност за нашите семейства и приятели, но и за тези, които не познаваме, които не са настроени приятелски или дори са враждебни към нас.“ Тази откритост към другите, посочи папата, започва от семейство, от домовете ни, и се изразява в грижата ни за възрастните и бедните, за овдовелите и осиротелите.


Силата на Светия Дух


Папа Франциск подчерта, че това не намалява нашата загриженост за този свят, защото не ни кара да бъдем обърнати само към бъдещия живот, а дава смисъл и цел на живота ни на този свят и ни помага да достигнем до хората в нужда, да си сътрудничим с другите в името на общото благо, на изграждането на по-справедливо общество, което има три цели: утвърждаване на човешкото достойнство, защитата на Божия дар на живота и опазването на чудесата на природата – негово творение и наш общ дом.


Наследството, което ви е било завещано от мъчениците на Уганда, се обърна той към вярващите, „е живот, белязан от силата на Светия Дух, който свидетелства и в този момент за преобразяващата сила на Евангелието на Исус Христос.“


„Това наследство не може да бъде продължено само със спомена за него, положен като скъпоценно украшение в музея. Напротив, ние почитаме тях и всички светии, като пренасяме тяхното свидетелство за Христос в нашите домове и квартали, в нашите работни места и гражданското общество, дори и да напускаме домовете си или да не можем да стигнем накрай света“, каза той.


 


Молитвата е най-доброто „оръжие“ на младежите


Следобедът на същия ден папата проведе среща с младежи в столицата на Уганда Кампала, където изслуша свидетелствата за преживените страдания на един млад мъж и жена. Като напусна предварителния сценарий, той изложи размислите си, че и лошият опит може да послужи за нещо добро в живота.


Жената разказа как на 7-годишна възраст е загубила и двамата си родители и за битката си с дискриминацията и потискането като носител на вируса на СПИН. Друг младеж сподели трагичната си история за прекарания от него в продължение на три месеца плен като заложник на Съпротивителната армия, чийто войници отвлекли 41 деца от семинарията „Пресвято сърце“. Той разказа как е успял да избяга и сподели скръбта си за загиналите и за преживените изпитания.


В отговор на техните свидетелства, папата напомни, че въпреки тези страдания, които може да изглеждат като непреодолими предизвикателства, Исус е показал, че може да твори велики чудеса, като превърне стените в хоризонти, открити към бъдещето. Пред всички от аудиторията, преживели негативния опит на страданието, папата сподели, че има надежда.


Не е магия, а Исус


Превръщането на горчивината и тъгата в надежда, подчерта Франциск, „не е магия, а е дело на Исус. Защото Исус е Господ! Исус може да направи всичко! Исус е изстрадал най-тежките изпитания в историята, бил е обиждан, отхвърлен, убит. Но със силата на Бог Исус е възкръснал; Той може да направи така, че всеки да успее да преобрази своя негативен опит, защото Исус е Господ“.


Благодарение на тази „смърт“ от преживения негативен опит, се ражда живот, живот за всеки. „Ако успея да преобразя отрицателният опит в положителен, аз ще бъда победител. Но това може да се случи само чрез благодатта на Исус“, каза той.


„Искате ли да превърнете отрицателния опит в живота в положителен? Искате ли да превърнете омразата в любов? Войната в мир? Трябва да знаете, че вие ​​сте народ на мъченици. Във вашите вени тече кръвта на мъчениците и благодарение на това, вие имате вяра и живот“.


„Някои от вас може да попита: Може ли животът да бъде променен с магическа пръчка? Ако искате Исус да промените живота ви, трябва да помолите за Неговата помощ. Трябва да се помолите. Молете се. Питам ви: Молите ли се? Молете се на Исус, защото Той е Спасителят. Никога не спирайте да се молите. Молитвата е най-мощното оръжие, което притежава един младеж. Исус ни обича. Питам ви, дали не мислите, че Исус обича едни, а други – не. Не, Исус обича всички, нали така? Нима Исус не иска да помогне на всеки?“


Открити сърца


Ако повярвате в това, призова ги папата, „отворете дверите на своето сърце, за да може Исус да влезе през тях и да се бори с вашите изпитания.“


Той също така посочи и трети елемент, че всички ние принадлежим на Църквата, а Църквата има една майка: Мария. „Когато едно дете падне, то започва да страда, да плаче и отива при майка си. Когато имаме проблем, най-доброто, което можем да направим, е да отидем там, където е нашата Майка и да се помолим на нашата майка, Мария. Съгласни ли сте? Молите ли се на Девата, на нашата Майка? Питам ви: Молите ли се на Исус и на Дева Мария нашата Майка?“


Така че това са трите етапа, обобщи папата – преодоляването на трудностите, преобразяването на отрицателния опит в положителен, и молитвата. „Молитвата на Исус, Който е способен да направи всичко, Исус, който влиза в нашите сърца и променя нашия живот. Исус дойде, за да ме спаси и за да даде живота Си за мен“, завърши папата.


Папата към свещениците и монасите: Не може да разчитате само на наследството на мъчениците, бъдещето е във вашите ръце


В края на посещението си в Уганда, папа Франциск се срещна със свещеници и монасите от страната, пред които направи импровизирано обръщение. В словото си той им обърна внимание, че не могат да разчитат само на славата от миналото, а сами трябва да създадат славата на бъдещето.


Папата посвети своето обръщение на три думи или концепции - памет, вярност и молитва.


„Църквата в Уганда никога не може да разчита само на паметта за нейните мъченици“, каза той. „Мъченик означава и свидетел. Църквата в Уганда, за да бъде вярна на тази памет, трябва да продължи да свидетелства. Не може да лежи на минали лаври. Славата от миналото е основа, но вие трябва да създадете славата на бъдещето. И това е задачата, която Църквата е поверила на вас. Бъдете свидетели, каквито са били мъчениците, дали живота си за Евангелието“.


Вярност


Папата каза, че втората дума, която той иска да обясни на свещениците и монасите, е „вярност“.


„Вярност към паметта. Вярност към званието. Вярност на апостолската ревност. Верността означава да следваме пътя на светостта. Верността означава да вършим това, което са сторили свидетелите от миналото: да бъдем мисионери.“


„Уганда е напоени с кръвта на мъчениците, на свидетелите“, каза Светият отец. „Днес е необходимо да продължим да напояваме тази земя като посрещаме нови предизвикателства, даваме нови свидетелства и извършваме нови мисии.“


Папата посочи, че ако вярващите на Уганда не следват този дух, те ще „загубят голямото богатство, което притежавате“.


„А „перлата на Африка“ накрая ще се окаже артефакт от музея. Защото дяволът атакува по този начин – стъпка по стъпка“.


Молитва


Накрая папата акцентира върху важността на молитвата и в този контекст – върху необходимостта те да не скриват нищо от живота си. Богупосветените не могат да живеят двойнствен живот, каза папата, като ги насърчи да изповядват своите грехове.


 


Източник: www.zenit.org