Католическа Църква

ОРДЕН „МАДАРСКИ КОННИК“ ПЪРВА СТЕПЕН ЗА КАРДИНАЛ ЛОРИС КАПОВИЛА

Апостолическият екзарх Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, участва в делегация посетила на 26 октомври кардинал Лорис Франческо Каповила. На специална церемония в Сото ил Монте (Италия) посланикът на България при Светия Престол и Суверенния Малтийски орден проф. Кирил Топалов връчи на кардинала орден „Мадарски конник“ първа степен, с който дългогодишният месемврийският архиепископ и сегашен кардинал бе удостоен за особено големите му заслуги за развитието на отношенията между България и Светия престол.
 
 
В делегацията участваха още посланикът на Малтийския орден в България Камило Дзуколи, посланикът на Ордена в Белград Алберто Ди Лука, дон Джанкарло Морозо енорийски свещеник в Боргоманеро.

 
 
На 14 октомври кардинал Лорис Каповила навърши 100 години и получи поздравления от папа Франциск и от италианския президент Серджо Матарела. В момента той е най-възрастният член на кардиналската колегия.

 
 
По случай юбилея, кардинал Каповила получи и два медала от Суверенния Малтийски орден.

 
 
Публикуваме словото на посланик Топалов по време на церемонията по връчването на високото държавно отличие.


Ваше Високопреосвещенство,

Кардинал Лорис Франческо Каповила,

 
 
За мен е особено голяма чест да изпълня поръката, дадена ми от Българската държава, да Ви връча високия орден „Мадарски конник” – Първа степен, с който се увенчават чужденци с  големи заслуги за развитието на отношенията на България с други страни.
 
 
Като личен секретар и най-близък помощник на светия Йоан ХХІІІ, обичания от всички нас „български папа” Ронкали, а от 1971 г. и като носител на неговата титла „Месемврийски архиепископ”, Вие неуморно се грижите за увековечаването на неговите дела както като папски пратеник в България през 1925-1934 г., така и по-късно, като папа на Католическата църква. Припомняте неговите грижи за бедните и за пострадалите от голямото земетресение в Южна България, усилията му за спасяването на живота на българите - бежанци от Одринска Тракия и от Македония,   за сближаването на различните християнски общности в България, за спасяването на много български евреи през Втората световна война и още редица други негови искрени жестове  на християнска любов и солидарност, достойни за великата му личност и за мисията му като духовен водач на Католическата църква.
 
Неуморно, вече много десетилетия, Вие подчертавате при всеки удобен случай не само големите грижи, които папа Йоан ХХІІІ полага за духовното здраве и просперитета на българския народ, но и несекналата до края на дните му топла обич към нашите сънародници. С особено вълнение припомняте винаги неговото сърдечно и искрено послание към българите в цял свят, че  където и да се намира по света, на неговия прозорец винаги ще свети една свещ за българите, които се нуждаят от подслон и закрила…
 
 
Нека този орден да върне поне малка част от нашия дълг към делото Ви. Нека той носи в живота Ви и част от светлината на онази свещ, която винаги ще свети за българите, която винаги ще напомня и за голямата любов, която всеки българин ще пази в сърцето си за папа Ронкали и за Вас.
 
 
Пожелавам Ви и през второто столетие на своя възвишен живот да запазите енергията на мисълта и добротата на сърцето си, с които Бог е благословил цялото първо Ваше столетие.


Проф. Кирил Топалов, посланик на България при Светия престол
14.10.2015 г.