Католическа Църква

ВАТИКАНЪТ КЪМ МЮСЮЛМАНИТЕ: ЗАЕДНО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ НА НАСИЛИЕТО

Папският съвет за междурелигиозен диалог се обърна към мюсюлманите с послание, в което подчертава необходимостта от съвместни усилия за противопоставяне на насилието. Посланието до всички мюсюлмани беше публикувано от Ватикана на 27 август 2010 г. във връзка с края на Рамазан, който тази година ще завърши на 10 септември.

 

Пълният текст на посланието гласи:


 

ПАПСКИ СЪВЕТ ЗА МЕЖДУРЕЛИГИОЗЕН ДИАЛОГ

ХРИСТИЯНИ И МЮСЮЛМАНИ: ЗАЕДНО В ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА НАСИЛИЕТО СРЕД ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ РЕЛИГИИ

ПОСЛАНИЕ ЗА КРАЯ НА РАМАЗАНА, 2010 Г.


 

Скъпи мюсюлмански приятели,

 

1. Празникът Ид Ал’Фитр, с който завършва месецът Рамазан, ни предоставя приятната възможност от името на Папския съвет за междурелигиозен диалог да изкажем още веднъж нашите най-сърдечни пожелания към вас за мир и радост.

През този месец вие се отдадохте на молитва, пост, подкрепа на слабите и укрепване на семейството и приятелството. Бог няма да остави тези усилия без награда!

 

2. Приятно ми е да отбележа, че през тези дни духовно близо до вас са и вярващите от другите религии, особено християните, доказателство за което са множеството дружески срещи, на които често се обменят и мнения по религиозни въпроси. Надявам се това послание също да даде своя позитивен принос за вашите размисли.

 

3. Предложената тази година от Папския съвет тема за размисъл е Християните и мюсюлманите: Заедно в преодоляване на насилието сред последователите на различните религии и за съжаление това е един належащ въпрос, особено в определени части на света. Съвместната комисия за диалог, създадена от Папския съвет и Постоянния комитет на Ал-Азхар за диалог между монотеистичните религии също обсъди и обмени мнения по този въпрос по време на своята последна годишна среща (Кайро, 23-24 февруари 2010 г.). Позволете ми да споделя с вас, някои от заключенията, публикувани в края на тази среща.

 

4. Съществуват множество причини за насилието между последователите на различни религиозни традиции: използването на религията за политически цели; дискриминацията, основана на етническа или религиозна идентичност; разделението и социалните напрежения. Невежеството, бедността, слабото развитие, също са причина за насилие както между религиозните общности, така и сред самите тях. Нека гражданските и религиозни власти да дадат своя принос, за да се противопоставят на всички тези причини в името на благото на цялото общество! Нека гражданските власти налагат върховенството на закона за осигуряването на истинска справедливост и по този начин се противопоставят на авторите и помощниците на насилието!

 

5. Споменатият по-горе текст съдържа и други важни препоръки: да отворим сърцата си за взаимно опрощение и помирение, за мирно и плодотворно съжителство;  да се обърнем към това, което ни обединява и да уважаваме нашите различия, които стоят в основата на културата на диалога; да признаем и се отнасяме с уважение към правата на всяко човешко същество, без предразсъдъци, основани на етнически или религиозна принадлежност; да признаем необходимостта от приемането на справедливи закони, които гарантират фундаменталното равенство на всички; да се обърнем отново към образованието за постигането на уважение, диалог и братство в различните образователни институции – у дома, в училищата, в църквите и в джамиите. Това ще ни даде възможност да се противопоставим на насилието сред последователите на различните религии и да насърчим мирът и хармонията сред различните религиозни общности. Наставленията на религиозните лидери, както и на учебниците, представящи по обективен начин различните религии, заедно с образованието
като цяло, ще имат решителен принос за възпитанието и формирането на новите поколения.

 

6. Надявам се, че тези размисли, както и отговорите на същите въпроси в рамките на вашите общности и в общуването с вашите християнски приятели да спомогнат за продължаването и активизирането на диалога, за което се обръщам и за Божията благословия.


 

Кардинал Жан-Луи Торан
Президент


Архиепископ Пиер Луиджи Селата
Секретар

Папски съвет за междурелигиозен диалог
Ватикана, 2010 г.

 

                                                                                                Източник: www.vatican.va