Католическа Църква

ЦЕЛИЯТ СВЯТ ПОЧИТА 100-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАЙКА ТЕРЕЗА

 

На 26.08.2010 ще се навършат 100 години от рождението Майка Тереза от Калкута. Тя е основателка на Ордена на Милосърдието. Както вярващи, така и невярващи от целия свят се присъединяват към подготовката за отпразнуването на юбилея.

„Нейният живот и дейност продължават да бъдат вдъхновение за млади и стари, за бедни и богати от различни религии, професии и нации”, пише в писмото си сестра Мери Према, ръководителката на Ордена на Милосърдието от 2009 г. Сестрата препоръчва още: „Нека отпразнуваме 100-годишнината от рождението на Майка Тереза като споделяме радостта от това да обичаш и да бъдеш обичан. Нека се молим, за да узнаем по-добре Божията любов към нас”.

В чест на празника на Майка Тереза ще бъдат пуснати в продажба пощенски марки в Съединените Щати, Австрия, Косово и Монако. Франция е изсякла четири колекционерски монети, една от които с лика на Майка Тереза заедно с Папа Йоан Павел II.

В Индия юбилеят ще бъде отбелязан с пускането на експресния влак „Майка Тереза”. Мостът на Мира, над река Ниагара в щата Ню Йорк ще бъде осветен в бяло и синьо, цветовете на мисионерите на Милосърдието.

В Рим честването ще бъде отбелязано с изложба на фотографии, озаглавена  „Блажена Тереза – живот, дейност и послание”.

Реликви свързани с Бл. Тереза ще бъдат изложени за поклонение на различни места в Съединените Щати и Канада.

---

Майка Тереза е родена на 26 август, 1910 г. в Скопие. Родителите й я наричат Agnes Gonxha Bojaxhio Gonxha ("неразцъфнало цвете") израства в заможно албанско-католическо семейство. Възпитана е в религиозен дух от родителите си. Когато става на десет години, баща й умира внезапно; след това тя още повече се посвещава на своята вяра. Още на дванайсет годишна възраст решава да стане монахиня. Това желание е преследвано постоянно от нея и така на 18 години тя моли да бъде приета в ордена на монахините от Loreto.

Този орден се ангажира заедно с членовете си особено много в преподавателското дело в Бенгалия/Индия. Тя не може веднага да започне работа в Индия, а заминава първо за главната къща на ордена в Ирландия. На 28 септември 1928 г. заминава от Скопие за Ирландия. Само след два месеца тя може да изпълни желанието си и да се присъедини към ордена в Бенгалия. В Калкута тя дава първите си обети. След това работи 17 години в St. Maryґs School в Калкута. Първо е учителка, по-късно е назначена за директорка.

По време на едно от многобройните си пътувания през милионния град Калкута тя усеща божието призвание, да помага на бедните. Едва две години по-късно тя получава разрешение, да напусне монашеската ордена, без да изгуби статуса си на монахиня. След това Тереза живее сред най-бедните сред бедните в предградията на Калкута. Станалият известен неин портрет в списание LIFE й носи името "Saint of the Gutters".

През 1949 г. приема индийско гражданство и основава през 1950 г. ордена "Мисионери на любовта към ближния". Членовете на този орден дават обети на безбрачие, бедност и подчинение. По-късно орденът е признат от Светия Престол и устоява на неговия контрол.Тереза се грижи заедно с ордена особено много за умиращи, сираци и болни. Нейният специален ангажимент се състои в грижата за болните от проказа.

Днес към ордена принадлежат над 3000 сестри и над 500 братя в повече от сто страни по света. За нейното самоотвержено дело тя получава многобройни награди. Най-значимата е без съмнение Нобеловата награда за мир през 1979 г. [към Словото й при получаването на Нобеловата награда].

За недостатъчното медицинско образование на своите братя и сестри Майка Тереза обича да казва: "Важен е не успеха, а това, да си верен на вярата." Заедно със световното признание за нейната работа, тя е критикувана за нейния консервативен светоглед. Така тя вижда в политиката спрямо абортите в много страни "най-голямата заплаха за световния мир". Когато в Ирландия трябва да се гласува за това, дали решението да бъде легализирано, тя призовава ирландците, да гласуват с "Не".

Майка Тереза умира на 5 септември 1997 г. На погребението й участват много високопоставени представители на световната общественост. Тя е погребана в Калкута.


Източник:

http://www.zenit.org/article-30114?l=english