Католическа Църква

Великобритания се подготвя за посещението на Бенедикт XVI – първата папска визита в страната от пет века насам

Светият Престол официално оповести програмата на посещението на  Бенедикт XVI във Великобритания, където папата ще бъде от 16 до 19 септември т.г. на официална държавна визита – първата от пет века насам, след като крал Хенри VIII скъсва отношенията с Рим.

Бенедикт XVI ще напусне италианската столица на 16 септември сутринта с полет до Единбург, където ще бъде посрещнат в двореца Холирудхаус „лично от Нейно Величество кралица Елизабет II”, се казва в комюникето, разпространено от пресслужбата на Светия Престол.

Четвъртък следобед Светият отец  ще отслужи меса в Белхюстън парк, Глазгоу, а вечерта ще замине за Лондон.

Неговият престой в британската столица ще започне в петък сутринта с отслужване на лична меса в капелата на Апостолическата нунциатура в Уимбълдън, последвана от среща с представители на католическото образование в Туикънхем и още една среща с представители на други религии в двореца Ламбет.

Петък следобед Бенедикт XVI ще посети архиепископа на Кентърбъри Роуън Уилямс, най-висшият представител на Англиканската църква, след което ще има среща с представители на гражданското общество,  академичните, културни и бизнес среди, както и с представители на дипломатическия корпус в Уестминстър Хол.
Същата вечер Светият отец ще извърши икуменическо служение в Уестминстърското абатство, където ще произнесе реч.

Събота, 18 септември, ще е ден, белязан от политиката: сутринта папа Бенедикт XVI ще се срещне в Уестминстърския дворец с британския премиер Дейвид Камерън, с вицепремиера Ник Клег и с лидер на лейбъристката опозиция.
След което ще бъде отслужена света меса в Уестминстър с проповед и папски благослов, а по късно Светият отец ще посети благотворителната институция „Сейнт Питър” в Ламбет. 
Вечерта Бенедикт XVI ще присъства на молитвено бдение в Хайд парк по повод на беатификацията на кардинал Джон Хенри Нюман (1801-1890).

Неделя сутринта папа Бенедикт XVI ще замине от Лондон за Бирмингам, където в 10 ч. ще започне Светата меса по беатификацията на кардинал Нюман в Парк Кофтън, Реднал. След което Светият отец ще обядва с епископите на Англия, Уелс и Шотландия, пред които ще произнесе реч.
В края на следобеда е предвидена и негова заключителна реч, по време на церемонията преди заминаването му от летището в Бирмингам.