Католическа Църква

КАТОЛИЧЕСКИЯТ СВЯТ СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ВЪЗНЕСЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Милиони католици от цял свят се подготвят да вземат участие в процесиите, свързани с Assomption (Възнесение или Успение на Пресвета Богородица в източната традиция), който се отбелязва на 15 август.

Според католическата традиция майката на Иисус, споминала се близо до Ефес, се е възнесла на небето телом и духом. Датата 15 август е била избрана от византийския император Маврикий (582-603). Празникът Възнесение (Успение) на Пресвета Богородица е силно тачен както на Запад, така и на Изток. Празникът е повод за многобройни поклонничества и процесии на всички свети места, свързани с култа към Пресветата Дева Мария.
Особено значими поклонничества  се очакват тази година в Лурд, Франция, където десетки хиляди католици ще посетят местата на явленията на Пресветата Дева Мария пред Бернадет Субиру. Темата на тазгодишното, 137 поклонничество в Лурд е следната: „Заедно с Бернадет, стори кръстен знак и поеми по пътя” (www.pelerinage-national.org).
Около 20 000 католици се очакват да участват в процесията пред катедралата Нотр Дам дьо Пари (Парижката Света Богородица), като основните чествания на празника на Пресвета Богородица във Франция  ще бъдат в Пюи-ан-Веле, където тази година се навършват 150 години от освещаването на статуята на Нотр-Дам-дьо Франс. Монументалната скулптура е била отлята от бронз от руските топовете, пленени в битката при Севастопол (1855 г.).
От Сантяго де Куба пък вече потегли националното поклонничество към най-старата статуя на Божията Майка, наричана Мадона де ла Каридад дел Кобре, Покровителка и Небесна Царица на острова. Поклонничеството ще приключи на 12 декември 2011 г. и включва най-важните духовни центрове в страната. „Поклонничеството не само отбелязва откритието, а преди всичко присъствието в измъчената история на страната на Пресветата Дева, подхранвала четири века почит, неотделима от националната история”, се казва в декларация на кубинските епископи. Събитието съвпада с 60-тата годишнина от първото национално поклонничество на статуята в периода 1951-1952 г. и с годишнината от независимостта на страната от испанската корона, която кубинци свързват с небесното застъпничество на Божията Майка.
Възнесението на Пресвета Богородица е провъзгласено за догма (основно положение на католическата вяра) през 1950 г. с була на папа Пий XII: „Ние утвърждаваме, заявяваме и определяме като божествено откровена догма, че непорочната Божия Майка, Дева Мария, след като е приключила своя земен живот, е била въздигната телом и духом в небесната слава.”