Католическа Църква

500 ГОДИШНА ДАРОХРАНИТЕЛНИЦА НА СВЕТОВНАТА МЛАДЕЖКА СРЕЩА В МАДРИД ДОГОДИНА – ПРЕЗ АВГУСТ 2011


Нощта на бдението на Световната младежка среща, на която ще присъства и Папа Бенедикт XVI, на 20 август 2011 г. ще завърши с Евхаристично обожаване. Светото причастие ще бъде изложено за обожаване в известната испанска дарохранителница – Арфе. Дарохранителницата, която е почти 500 годишна и е висока приблизително 2, 74 м., ще бъде изложена догодина година в Мадрид по време на младежката среща. Дарохранителницата е покрита със злато и сребро и се използва в ежегодното шествие на празника Тело Христово - Corpus Christi по улиците на Толедо.

 

Енрике де Арфе изработва дарохранителницата по молба на архиепископа на Толедо по онова време, кардинал Франсиско Хименес де Сиснерос. Енрике работи по нея цели 7 години (1517-1524).

 

Франсиско Портела, професор по история на изкуствата в Мадридския университет Complutense, оценява дарохранителницата като “най-добър пример за испанското майсторство на сребърни изделия на всички времена”. Също така той добавя, че поводът тя да бъде донесена в Мадрид е наистина изключителен.

 

Хуан Санчес от катедралата в Толедо, където обикновено се съхранява ценната дарохранителница, споделя: “… за нас е изключителното удоволствие да участваме в празненствата на младежката среща с тази дарохранителница, особено като мислим за добрата кауза, за която ще послужи.”

 

Портела отбелязва, че този тип дарохранителници за излагана на св. Причастие за обожаване “имат значително разпространение, както в катедралите, така и за процесии в края на 14 и началото на 15 век”. Те били разпространени главно във Фландрия и Германия, от където произхожда и фамилията  на художника Арфе.

 

Организаторите на Младежката среща изразяват надеждата, че Евхаристичното обожаване в Cuatro Vientos ще “позволи на множество млади хора да обожават и същевременно искрено чрез тази възхитителна творба на изкуството, да преоткрият стойността на изкуството в литургията”.