Католическа Църква

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ГЛАСУВА РЕАБИЛИТАЦИЯТА НА ОСЪДЕНИТЕ КАТОЛИЧЕСКИ ДУХОВНИЦИ

Католическата църква в България приема със задоволство и благодарност гласуваните от Народното събрание на Република България,  на заседанието на 28 юли 2010 г., промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.  
 
 

По предложение на н.п. Лъчезар Тошев, са внесени поправки, като се споменава изрично и процеса срещу католическата църква от 1952 г.
В закона се създаде  нова т. 15 към чл.1 която гласи:
15. осъдени от Върховния съд, Трето наказателно отделение по наказателно дело № 452/1952 г.
По това дело са осъдени 40 членове на католическата църква, които сега получават своята реабилитация.
 
 

Сред осъдените по това дело са и българските католически свещеници Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков, които са екзекутирани през 1952 г.
 

По време на посещението си в страната ни на 26 май 2002 г. папа Йоан Павел II ги обявява за блажени, т. е. светии на католическата църква, мъченици и невинни жертви на комунистическия режим. Тези трима български блаженни не могат да бъдат реабилитирани, тъй като нямат наследници, които да направят постъпки, поради безбрачието на католическото духовенство.

До момента - заяви н.п. Лъчезар Тошев,  един милиард католици смятат тези трима духовници за светии, а българската държава все още не ги е реабилитирала.

С приетия закон тази несправедливост се отстранява.
 

.
 

Със закона се реабилитираха и осъдените през 1949 г. протестантски пастори по двете дела срещу Обединените евангелски църкви.
 

.
 

Политически реабилитирани вече са и незаконно репресираните в първите три дни след 9 септември 1944 година, които до сега нямаха право на реабилитация.
 

.
 

От 1991г., когато беше приет от Великото Народно Събрание  законът предвиждаше реабилитация за незаконно репресираните заради техния произход, политически убеждения или религиозни вярвания в периода от 12 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 година.
 

.
 

С промяна в действащия закон се реабилитираха и тримата православни архимандрити и един журналист осъдени от Народния съд през 1945г. защото са  участвали в комисията за Катин и Виница през 1943 г. Единият от тях - архимандрит Николай - бъдещият Макариополски епископ д-р Николай, за участието си в тази комисия е осъден на 5 години затвор и конфискация на цялото му имущество. По същото дело №3 /1945г.на III-ти тринадесетчленен състав на Народния съд са съдени общо шест лица, като двамата лекари, които се отказват от първоначалната си позиция и започват да защитават съветската гледна точка са оправдани. Православните духовници остават верни на истината, въпреки че са могли и те да променят позицията си за да избегнат затвора. Те са осъдени, защото са казали истината, като през 1943 г.са потвърдили, че убийствата на над 21 000 полски офицери са извършени, от съветските служби, когато на тези територии е имал юрисдикция Съветския съюз.

 

 

ТУК МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПРИСЪДАТА НАД КАТОЛИЧЕСКИТЕ ДУХОВНИЦИ

№ 895 а; гр. София, 3 октомври 1952 год.

 

 

В прикачените тук долу два файла, можете да видите:

- Препис на гореспоменатия Закон за реабилитация;

- Копие на оригинала на Присъдата от 1952 г.