Католическа Църква

ПЪРВИЯТ АПОСТОЛИЧЕСКИ НУНЦИЙ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ, АРХИЕП. АНТОНИО МЕНИНИ, ВРЪЧИ АКРЕДИТИВНИТЕ СИ ПИСМА


Архиепископ Антонио Менини, до сега представител на Ватикана в Руската Федерация, е вече първият апостолически нунций и извънреден и пълномощен посланик на Ватикана във Федерацията, отбелязва ватиканския официоз Осерваторе Романо.

 

Архиепископ Антонио Менини представи в Москва акредитивните си писма на външния министър Сергей Лавров. На 26 юни т.г. ватиканският секретар за Отношенията с държавите, монс. Доминик Мамберти, прие акредитивните писма на Николай Садликов, в качеството му на първи посланик на Руската федерация към Светия Престол.

 

Миналия декември папа Бенедикт ХVІ и руският президент Дмитрий Медведев се споразумяха за вдигане на нивото на двустранните отношения и съответно на дипломатическите представителства до нунциатура и посолство. Двете страни поддържат отношения на по-ниско дипломатическо ниво на представителства си от 1900 г.

 

Церемонията в Москва, състояла се на 15 юли, бе последвана от сърдечна среща с участието и на заместник-външния министър на Руската Федерация, Александър Крушко. За да подчертае историческото значение на този момент, пише Осерваторе Романо, Крушко припомни развитието на двустранните отношения между Руската Федерация и Светия Престол през последните години, белязани от нарастващ дух на сътрудничество.

 

От името на руския президент, Крушко увери архиепископ Менини в готовността на своята страна за „ползотворното сътрудничество за решаване на големите морални и етични предизвикателства, пред които е изправен съвременният човек.”

 

От своя страна монс. Менини припомни, че Руската Федерация и Светия Престол „много често намират съзвучие в различни международни форуми по въпросите за защитата на моралните ценности и на мира”. Предавайки поздравите на Светия Отец до руския президент, монс. Менини изрази уверението, че ще работи за още по-доброто укрепване на отношенията с правителството, както и за моралното и духовно развитие на руския народ”.

 

 

Антонио Менини е роден в Рим на 2 септември 1947. Ръкоположен е за свещеник на 14 декември 1974. Дипломатическата му кариера при Светия Престол започва от 3 април 1981, като изпълнява различни длъжности в папските представителства в Уганда, Турция и отдела за Отношенията с държавите в Държавния ватикански секретариат.

На 8 юли 2000 Йоан Павел ІІ го назначава за апостолически нунций в България, а на 12 септември същата година го издига в архиепископски сан. На 6 ноември 2002 е назначен за представител на Светия Престол към Руската Федерация, а на 27 юли 2008 за апостолически нунций в Узбекистан.

 

Източници:
http://www.zenit.org

http://www.radiovaticana.org