Католическа Църква

НОВА НОРМАТИВНА БАЗА ЗА НАЙ-ТЕЖКИТЕ ПРЕГРЕШЕНИЯ

 

Бързи процедури, участие на миряни в църковните съдилища, удължаване на наказанията, въвеждане на нов тип престъпление: педопорнография - това са най-важните новости съдържащи се в „Нови норми за най-тежките прегрешения” одобрени от папа Бенедикт XVI на 21 май т.г., който бяха публикувани днес от Конгрегацията за доктрината на вярата при Светия престол. Тази конгрегация бе овластена да решава за най-тежките прегрешения и защитата на светите тайнства още през 2001 г. от папа Йоан Павел II с Моту проприо „Sacramentorum sanctitatis tutela”.

 

„Голям принос за точността и прозрачността на Каноническото право – заяви директора на ватиканската  пресслужба отец Федерико Ломбарди – в област, в която Църквата е ангажирана да работи сериозно и открито, за да отговоря на основателните очаквания за защита на морала и евангелската святост, които вярващите и общественото мнение хранят към Църквата и за които Светият отец непрекъснато настоява”.  

 

"Документът Моту проприо от 2001 г. и придружаващите го редица Допълнителни разпоредби и процедури наречени “Normae de gravioribus delictis” (Норми за особено тежките прегрешения), поясни отец Ломбарди, сега, след девет години, се нуждаеха от ново преразглеждане и систематизиране". Сред особено тежките прегрешения засегнати в нормативната база, са прегрешенията срещу светото тайнство Евхаристия и Изповед както и прелюбодеяние от страна на духовник с малолетни под 18 годишна възраст.
 

 

Заради последното именно, заради широкообщественото ехо и интензивен дебат около „нормативната база и процедурите предвидени от Църквата за осъждането и наказанието им изобщо”, в новите норми се предвиждат по-бързи действия, като се спестява пътя на съдебния процес с използване на декрета за извънсъдебен подход, който допуска особено тежките случаи да бъдат представяни при специални условия директно на Светия отец за по-експедитивно лишаване от свещенически права и служение.

 

Друга норма позволява "включването на миряни" в църковните съдилища като адвокати или прокурори. Важно е още "удължаването на наказанието" от десет на двадесет години с възможност за допълнително продължение на срока, както и новия вид прегрешение "педопорнографията": използването на снимки и злоупотреба с малолетни или наравно с тях на хора с умствени ограничения. Отговор се дава и с „нормата за конфиденциалност на процесите” с цел защита на всички засегнати лица.

 

Представените “Нови норми за най-тежките прегрешения”, публикувани днес от Конгрегацията за Доктрината на вярата, са част от „наказателното канонически кодекс”.

 

Що се отнася до съвместната работа и сътрудничество със светските съдилища, ватиканският говорител отец Ломбарди предлага за консултиране „Наръчника за общите процедури” на Конгрегацията за Доктрината на вярата публикуван наскоро на интернет сайта на Светия престол, чийто разпоредби с приложение на светските закони, са включени в секцията с „Нови норми”.

 

След като припомни, че Конгрегацията търси способи за да подпомогне епископите по света, за да формулират по надлежен и ефикасен начин нужните препоръки и наставления в отговор на проблемите около сексуалното възползване,  отец Ломабрди допълни, че сред „Новите норми” са преработени и нормите относно:
- прегрешенията срещу вярата (ерес, апостас и схизма), които са в компетенцията на епископите, но сега Конгрегецията бива включена като апелативен орган;
- записването и злонамерено разпространение на Светата изповед, за което имаше вече издаден осъдителен през 1988 г. декрет;
- симулирането на ръкополагане на жени, за което също има предишен декрет от 2007 г.

Източник: Ватикански бюлетин