Католическа Църква

ПАПАТА Е РАДОСТЕН ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА КИТАЙСКИ ЕПИСКОП

 

Прелатът е бил в затвора през последните 15 месеца


 

Ватикана, 24 юли 2010 г. Кардинал Иван Диас, префект на Конгрегацията за евангелизация на народите, изпрати писмо до епископ Джулиус Жиа Цигуо, таен епископ на диоцеза на Шенгдинг, в което изрази радостта на папа Бенедикт ХVІ от неговото освобождаване.

 

Епископ Жиа е член на „тайната” църква, но се е стремял към обединение с Китайската църква. Правителството в Китай разрешава религиите да бъдат практикувани само от официално признати служители и на места, които са регистрирани в Службата по религиозни въпроси, която е поставена под контрола на Патриотичната асоциация.

 

Епископът беше освободен на 7 юли, след като прекара в затвора 15 месеца. Той беше задържан за 13-ти път след 2004 г. По време на задържането той е държан в изолация и е подлаган на политическо въздействие, за да се присъедини към Католическата патриотична асоциация, организирана от Комунистическата партия, чиято цел е формирането на национална църква, която не поддържа контакти със Светия Престол.

 

В своето писмо до прелата кардинал Диас изразява „голямото си удовлетворение от новината, че Ваше превъзходителство се е завърнал в своята епархия. Тази новина ме изпълни с радост. Светият Отец изпраща на Вас и Вашите вярващи своя специален апостолически благослов.”

 

Според агенция AsiaNews, последното задържане на епископа е било с цел да се „сложи край на опитите на Ватикана за обединение между „официалната” Църква (призната от Комунистическата партия) и подземната църква на Хебей – регионът с най-голямо население, изповядващо католицизма.”

 

Епископ Жиа вече е постигнал помирение с епископ Янг Таоран на Шияжуанг – „официалният” диоцез. В миналото двамата епископи са провели няколко срещи и са очертали съвместен план за пастирска дейност. Патриотичната асоциация им наложи забрана да се срещат, когато разбра за техните действия, и ги постави под денонощен полицейски контрол.

 

Същият местен източник е заявил, че по време на задържането полицията е заявила на епископ Жиа Цигуо, че постигането на единство между двамата епископи е „лошо, тъй като то е желано от външна сила – Ватикана. Ако бъде постигнато, единството трябва да бъде под ръководството на Патриотичната асоциация.”.

 

Двама други епископи от Хебей продължават да бъдат в неизвестност. Епископ Джеймс Су Жимин, 76 годишен, ординарий на Баодинг, изчезна през 1996 г., а епископ Козма Ши Енксянг, 78 годишен, от Иксян е в неизвестност от 2001 г.


 

Източник: www.zenit.org