Католическа Църква

СРЕЩАТА МЕЖДУ ПАПАТА И ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ЩЕ БЪДЕ ИСТОРИЧЕСКА

На 15 май 2014 г. отец Федерико Ломбарди, директор на прес-офиса на Ватикана даде пресконференция, на която представи пред журналистите подробности за предстоящото пътуване на папа Франциск в Светите земи, като отбеляза, че посещението на папа Франциск ще бъде кратко и интензивно.

 

 

Отец Ломради акцентира върху някои моменти от програмата, като потвърди, че Светият отец ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей в неделя следобед на 25 май във Витлеем.

 

 

„Това ще бъде лична среща, важна историческа среща, която ще се състои на същото място, на което Павел VІ се срещна с Атинагор”, отбеляза отец Ломбарди. „Там двамата ще направят съвместно изявление”, добави той, като посочи, че това ще бъде първата от общо четири техни срещи.

 

 

Друг нов елемент е, че след тази среща и след посещението на църквата на Гроба господен, в 19 часа на същия ден, папата ще бъде приветстван от тримата пазители на храма, представители на трите общности, които ползват и се грижат за храма – на гръцките православни християни, арменците и Пазителите на Светите земи.

 

 

След обръщението на Православния патриарх и на Светия Отец, „ще бъде отслужен икуменически ритуал с обща молитва, с която те ще изразят преклонението си пред Гроба господен.” Това ще бъде голямата икуменическа новост в това посещение, тъй като това не се е случвало преди, защото общностите изразяват почитта си към Гроба господен във времето, което им е отредено”, каза отец Ломбарди. С други думи, това ще бъде „исторически и забележителен момент.”.

 

 

Директорът на Прес офиса на Ватикана отбеляза, че при срещата на Павел VІ с Атинагор не е имало обща молитва. Двамата са изказали молитвата „Отче наш”, но това не е станало на публично служение и не е било предавано на живо.

 

 

„Събитието ще бъде излъчвано от Радио Ватикана на живо на шест езика, а коментатори ще бъдат един журналист от Радиото и един православен коментатор”, добави отец Ломбарди. Папата ще говори на италиански език.

 

 

Няма промени в предварителната програма, както тя беше оповестена от Латинската патриаршия в Йерусалим. Това ще бъде второто международно пътуване на папа Франциск, след посещението в Бразилия за Световния ден на младежта, и първото извън Италия, което Франциск прави по своя инициатива.

 

 

Отец Ломбарди припомни, че поканата до Светия отец за съвместно посещение на Светите земи е била отправена от патриарх Вартоломей в началото на понтификата на папата, с цел отбелязване на историческата среща между Павел VІ и Атинагор. По-късно идеята е съзряла и са били уточнени детайлите по нея. Израелският президент Шимон Перес също е поискал тя да се състои преди края на неговия мандат.

 

 

Въпреки че пътуването на Павел VІ беше първото международно пътуване на папата и то беше организирано през месец януари по време на Втория Ватикански събор, този път е бил предпочетен месец май, заради по-доброто време през тази част от годината.

 

 

Отец Ломбарди каза, че Светият отец ще бъде придружен от трима кардинали - аржентинеца Леонардо Сандри от Конгрегацията за източните църкви, французина Жан-Луи Туран от Папския съвет на междурелигиозен диалог и от кардинал Кох от Комисията за диалога с юдаизма.

 

 

Към тях ще присъедини латинският патриарх на Йерусалим и Пазител на Светите земи, а втората новост ще бъде присъствието на равин Абрахам Скорка и на мюсюлманския шейх Омар Абуд, с когото той е установил диалог и приятелство. „Абуд ще се присъедини към него в Аман, равинът - във Витлеем и въпреки че няма да бъдат провеждани междурелигиозни срещи, цялото пътуване ще бъде едно такова събитие”, каза отец Лобмарди.

 

 

Кралят на Йордания ще посрещне папата на река Йордан, мястото на Кръщението на Исус, в една от близките църкви, откъдето те заедно ще посетят мястото на Исусовото кръщение. Светият отец ще благослови река Йордан, подобно на Павел VІ по време на неговото пътуване. След това папата ще посети латинската църква, където ще се срещне с бежанци и млади хора в неравностойно положение.

 

 

По време на престоя му в Палестина, папата ще посети Каза Нова - францискански манастир, където ще обядва със семействата на бежанците. След това той ще посети мястото на Христовото рождение, а оттам ще отиде в центъра Феникс в един от трите основни палестински бежански лагери – същият лагер беше посетен от и от папа Йоан Павел ІІ, и там папата ще се срещне с 300 деца.

 

С това ще завърши посещението му Палестина, откъдето той ще отпътува за летището в Тел Авив. В неделя следобед папата ще се срещне с Вселенския патриарх.

 

 

В понеделник той ще има среща с Великия мюфтия на Йерусалим. След това ще посети Стената на плача, където ще бъде посрещнат от Главния равин. Там папата ще остави бележка в стената, която ще бъде в запечатан плик или лист хартия, което ще бъде съобщено своевременно, както са направили св. Йоан Павел ІІ и Бенедикт ХVІ.

 

 

След това папата ще поднесе цветя на Планината Херцл на гробницата на основателя на ционисткото движение, в памет на историята и жертвите на Израел.

 

 

Друг важен момент от деня ще бъде посещението в църквата в Гестимания, където папата ще има среща със свещеници, монаси, монахини и семинаристи. Светият отец ще посади маслинено дърво, на същото място, където това е извършил Павел VІ.

 

 

По време на посещението си папата ще има срещи също с младежи и хора в неравностойно положение. Отец Ломбарди не поясни дали по време на обратния полет папата ще отговоря на въпроси на журналисти.
 


 

Пълната програмата и повече информация за посещението на папата в Светите земи може да бъде намерена на следната интернет страница:
http://popefrancisholyland2014.lpj.org/program/



 

 

Източник: www.zenit.org
Снимка: Reuters