Католическа Църква

НЕ СЕ УМОРЯВАЙТЕ ДА БЪДЕТЕ МИЛОСТИВИ, ПОСЪВЕТВА ПАПАТА НОВИТЕ СВЕЩЕНИЦИ

На 11 май 2014 г., когато беше отбелязан Световния ден за молитва за званията, папа Франциск отслужи сутрешната меса, на която бяха ръкоположени 13 нови свещеници – шестима италианци, четирима от различни страни от Латинска Америка, един от Пакистан, един от Южна Корея и един от Виетнам.

 

 

Епископът на Рим, който по време на обреда за ръкоположението сподели някои лични размисли, призова новите свещеници да не се уморяват да бъдат милостиви и добави, че те не са собственици на доктрината, защото са се посветили на Христос.

 

 

„Вие, които сега навлизате в свещенството, трябва да помните, че при упражняването на служението на свещената доктрина ще бъдете съпричастни на мисията на Христос, единственият господар. Възползвайте се от това, от Словото, което с радост сте придобили от вашите майки и катехизатори. Четете и размишлявайте прилежно над Божието слово, за да повярвате в това, което четете, да предавате това, което сте научили във вярата, да живеете това, което предавате. Нека предаваната от вас доктрина бъде храна за народа Божи, но не забравяйте, че тази доктрина не е ваша, защото вие не сте нейни господари! Това е доктрината на Господ, на която вие трябва да бъдете верни ..., защото с вашия пример и слово вие градите Божия дом, Църквата.

 

 

Чрез кръщението вие ще привличате нови вярващи към Божия народ; чрез тайнството на покаянието ще прощавате грехове в името на Христос и на Църквата. Тук искам да се спра за малко и да ви помоля, заради Христовата любов, никога да не се уморявате да бъдете милостиви! Моля ви! Бъдете способни да прощавате толкова, колкото Господ. Той, Който дойде не да съди, а да прощава! Бъдете милостиви, много милостиви!  А ако се притеснявате, че прощавате твърде много, си спомнете за този свят свещеник, който се спрял пред олтара и се помолил: „Господи, прости ми, ако съм прощавал твърде много. Но Ти ми даде този пример!” Затова ви казвам, боли ме, когато срещам хора, които вече не се изповядват, защото са били упреквани и мъмрени... Те имат чувството, че дверите на Църквата са се затворили пред лицето им. Моля ви, не правете това: милост, милост! Добрия пастир влиза през вратата, а дверите на милосърдието са раните на Господа: ако вие не навлезете във вашето служение през раните на Господа, не можете да станете добри свещеници.”

 

 

Папата завърши като цитира св. Августин, който говори за свещенослужителите, „които търсят собственото си удоволствие и които се възползват от Божието паство, за да бъдат нахранени и облечени, за да търсят величие, което не идва от Бог. Като участници в Божията мисия, като лидер и пастири, в братско общение с вашия епископ, се посветете на обединяването на вярващите в едно семейство, за да ги поведете към Бог Отец чрез Христос в Св. Дух. Помнете примера на Добрия пастир, дошъл не за да му служат, а да служи и да търси и спасява тези, които са били изгубени.



 

Източник: Vatican Information Service