Католическа Църква

ПЪРВА СРЕЩА НА ПАПСКАТА КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА МАЛОЛЕТНИТЕ

Папската комисия за защита на малолетните проведе своята първа среща от 1 до 3 май 2014 г. в резиденцията „Санта Марта“ във Ватикана. Както беше оповестено, целта на срещата беше да изготви препоръки към Светия отец за начина на работа на Комисията, както и да предложи допълнителни членове от други региони на света. В срещата взеха участие членовете на Комисията Катрин Боне от Франция, Мери Колинс от Ирландия, Баронеса Шийла Холинс от Великобритания, кардинал Шийн Патрик О’Мали от САЩ, Клаудио Папале от Италия, Ханна Сухочка от Полша, Умберто Мигел Янес от Аржентина и Ханс Цолнер от Германия.

 
 
В края на срещата в Пресофиса на Ватикана беше проведен брифинг, на който беше оповестено следното изявление, подготвено от Комисията.

 
 
„В началото на нашата съвместна работа бихме искали да изразим най-дълбоката си солидарност с всички деца и възрастни, които са били жертви или са били подложени на сексуално посегателство и да споделим, че от самото начало на нашата работа възприехме като основополагащ в нашата работа принципа, че от най-голямо значение ще бъде защитата на интересите на децата.

 
 
По време на нашите срещи, всеки един от нас имаше възможността да сподели своите мисли, опит и идеи за бъдещата работа на тази папска комисия. В отговор на молбата на Светия отец, дискусиите на тази среща бяха посветени на природата на Комисията и на разширяването на участващите в нейната работа членове, за да бъдат включени хора от различни географски региони и области на познанието. В разговорите бяха обсъдени множество предложения за начините, по които Комисията може да си сътрудничи с експерти от различни области, чиято дейност е свързана със защитата на малолетните и на възрастните. Наред с това, с оглед на бъдещо сътрудничество, бяха проведени срещи  с представители на Римската курия, включително с представители на Държавния секретариат, Конгрегацията за доктрината на вярата, Конгрегацията за духовенството, Прес офиса на Ватикана, Ватиканската жандармерия.

 
 
С оглед на факта, че Комисията има съветнически функции към Светия отец, конкретните резултати от нашата работа ще бъдат предадени на папа Франциск. Ще бъдат предложени инициативи за поощряване на местната отговорност и за взаимното споделяне на „най-добрите практики” около защитата на малолетните, включително на съществуващите програми за обучение, образование, подготовка и противодействие на насилието. Пред папа Франциск изразихме мнението си за важността на конкретни области, върху които да се концентрира нашата бъдеща работа. Като особено важна задача виждаме споделената отговорност в Църквата, включително развитието на средства за ефективен и прозрачен протокол и процедури за действие.

 
 
Ще предложим на Светия отец Уставът на комисията да формулира с точност нейната природа, структура, дейност и цели. Вече е ясно, например, че Комисията няма да се занимава с конкретни случаи на насилите, но ще има възможността да отправя специфични препоръки по отношение на политиките в областта на отговорностите и най-добрите практики. Планираме в Устава да залегнат структурирани предложения, за да бъде поставен акцент върху повишаване на съзнанието на всички хора за трагичните последици от сексуалното насилие и опустошителните последици в случаите, когато на това насилие не се обръща внимание, не се съобщават подозренията за него и не се оказва нужната подкрепа на жертвите и техните семейства.

 
 
Присъединяваме се към желанието на католиците да превърнат нашите енории, училища и институции в сигурни места за децата, и търсим подкрепата на всички хора с добра воля за реализирането на нашия стремеж да гарантираме, че децата и възрастните са защитени от насилие. Разчитаме на молитвите на всички, които подкрепят работата на Комисията”.


 
 
Източник: Vatican Information Service