Католическа Църква

КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В КУБА: ПРЕДСТОИ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА 52-ма ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАТВОРНИЦИ

Хавана, Куба. 8 юли 2010 г.

 

Църквата в Куба очаква в най-скоро време да бъдат освободени още 52-ма политически затворници, петима от които ще бъдат освободени веднага, а другите 47 през следващите три-четири месеца. Освобождаването им стана възможно с посредничеството Католическата църква, която вече успя да постигне освобождаването на един парализиран затворник и преместването на други дванадесет. Последният успех беше оповестен в сряда от Архиепископията на Хавана. Като част от преговорите, започнали на 19 май, архиепископ кардинал Хайме Ортега е провел и среща с кубинския президент Раул Кастро. На проведената в сряда среща са присъствали и министрите на външните работи на Испания и на Куба - Мигел Анхел Моратинос и Бруно Родригес.

 

В официалното съобщение на Архиепископията се казва, че „по време на срещата днес и в резултат на проведените до този момент преговори, Кардинал Ортега е бил информиран, че в следващите часове шестима затворници ще бъдат преместени по родните си места, а други петима ще бъдат освободени и ще получат възможност да заминат за Испания, придружени от техните роднини. Наред с това, кубинските власти информираха, че всички останали 47 затворници, арестувани през 2003 г., ще бъдат освободени и ще им бъде разрешено да напуснат страната. Това ще стане в следващите три-четири месеца. В хода на преговорите бяха взети под внимание и желанията на роднините на затворниците, изразени пред кардинал Ортега”.

 

В изгнание
52-мата политически затворници, които ще бъдат освободени от кубинските власти през следващите месеци, ще отпътуват за Испания, но след това ще имат възможност да заминат за друга страна, съобщи днес външният министър Моратинос от резиденцията на испанския посланик в Хавана. Той добави, че не е информиран за самоличността на петимата, които ще бъдат освободени незабавно, но че те ще бъдат избрани от Архиепископията въз основа на данните за тяхното здравословно състояние и желанието им да заминат за Испания.

 

Външният министър добави, че властите в Куба са гарантирали, че собствеността на затворниците в страната няма да бъде конфискувана, както и че роднините им ще имат възможност да се завърнат, когато поискат. Това няма да бъде забранено и на бившите затворници, но то ще бъде възможно само с официалното съгласие на кубинската държава.

 

Във вторник кардинал Ортега проведе среща с министър Моратинос, след което те направиха кратко изявления за пресата, по време на което изказаха взаимната си благодарност за ролята им в хода на преговорите.

 

Кардиналът заяви: „Вашето посещение е потвърждение на надеждата за позитивно развитие по въпроса със затворниците, както и за всички други въпроси, които ще спомогнат за прогреса на Куба по отношение на нейното място в света”. Кардиналът благодари за готовността на испанския външен министър да изиграе ролята на „мост” към Куба, както и за помощта му за нормализиране на отношенията с Европейския съюз.

 

„Благодаря ви като кубинец, като Архиепископ на Хавана и като член на Църквата, която получи възможността да подпомогне този процес в един благоприятен момент, за да успеем да направим някои положителни стъпки за доброто на страната”. каза кардиналът.

 

От своя страна Моратинос изказа „голямото си задоволството” от дейността на Църквата в Куба и от диалога с официалните власти на острова.

 

„Разбира се, изпълнени сме с надежда, че тази активност ще даде положителен резултат”, добави ръководителят на испанската дипломация и изказа подкрепата на испанското правителство за „действията и дейността на кардинал Ортега и на Католическата църква”.

 

Източник:  www.zenith.org