Католическа Църква

ПАПАТА ОБЯВИ СЪЗДАВАНЕТО НА СЪВЕТ ЗА НОВА ЕВАНГЕЛИЗАЦИЯ НА СЕКУЛАРИЗАНИЯ СВЯТ

 


Рим, Италия: От базиликата „Св. Павел извън стените на Рим”, където отслужи вечерня по повод предстоящия празник на св. св. Петър и Павел, папа Бенедикт ХVІ обяви плановете си за създаването на нов папски съвет. Неговата цел ще бъде да спре „прогресивната секуларизация” на историческите християнски земи.


Новото ватиканско ведомство ще бъде първото, създадено след 1985 г., когато папа Йоан Павел ІІ създаде Папския съвет за пастирска дейност в служба на здравеопазването. През април 2010 г. ватиканистът Андреа Торниели предвиди създаването на новия папски съвет и го определи като „най-важното нововъведение в понтификата на папа Бенедикт ХVІ”.


След като изтъкна изключителния импулс за църковната мисия даден от папа Йоан Павел ІІ както и неговият „автентичен мисионерски дух”, папа Бенедикт ХVІ отбеляза, че ще следва това наследство.


В началото на богослужението, посветено на ап. Петър, папата отбеляза, че „Църквата е млада и отворена за бъдещето” и продължи: „И днес, близо до гроба на Св. Павел, повтарям: Църквата притежава огромна обновителна сила за света, не само благодарение на собствените й сили, а благодарение на Евангелието, вдъхновено от Светия Дух на Бога, Създател и Изкупител на света.”


Папа Бенедикт ХVІ подчерта, че изправени пред съвременните исторически, социални и особено духовни предизвикателства, застрашително надвиснали над нашите човешки способности, „ние, пастирите на Църквата, изпитваме опита на Апостолите, когато Христос, последван от хилядите прегладнели се е запитал: Какво можем да направим за всички тези хора? Апостолите изпитали тогава своята безпомощност”.
В тази ситуация Исус им показал, че няма нищо невъзможно и ги нахранил с хляб и риби. Бенедикт ХVІ поясни: „Но това не е бил, и продължава да не е, само глад за материална храна”.


Папата допълни, че в съвременния свят „съществува още по-голям глад, който може да бъде задоволен само от Бога, и през третото хилядолетие човек продължава да се нуждае от „истински и пълноценен живот, от истината, от дълбоката свобода, от свободна любов. А в пустинята на секуларизания свят, душата на човек продължава да жадува за Бога, за живия Бог”, отбеляза Св. отец.


Говорейки за тези региони в света, в които Евангелието има древни корени, и където е създало „истинска християнска традиция, но през последните столетия процесът на секуларизация е довел до сериозна криза в християнската вяра и принадлежността към Църквата”, папа Бенедикт каза: „Реших да създам една нова институция”.


Той поясни, че тази институция ще бъде нов Папски съвет, натоварен с „важната задача да насърчава новата евангелизация на страните, където за пръв път вярата е била възвестена, и където съществуват древни църкви, които в момента изпитват процес на прогресивна отчуждение в обществото, нещо подобно на „затъмнението на чувството за Бога”.


Светият отец обясни, че това положение „продължава да представлява предизвикателство пред необходимостта от намиране на адекватни средства за разпространението на вечната истина на Христовото евангелие.”

 

Източник: Catholic News Agency