Католическа Църква

ПАПАТА КЪМ НОВИТЕ КАРДИНАЛИ: „ЦЪРКВАТА ИМА НУЖДА ДА БЪДЕТЕ ЕДИННИ”. НА РИТУАЛА ПРИСЪСТВА И ПОЧЕТНИЯТ ПАПА БЕНЕДИКТ XVI

Първата консистория на Папа Франциск започна с изненада: на ритуала дойде почетният Папа Бенедикт XVI, който, облечен в бяло, седеше на първия ред. В речта си, преди да направи 19 нови кардинали, Светият Отец подчерта нуждата от „сътрудничество, общение, кураж, молитва и състрадание”. На няколко пъти той повтори „Църквата има нужда от вас”. Беше отправен и призив за мир, особено там, където „християните са жертва на дискриминации и преследвания”.

 
Първата консистория, свикана от Папа Франциск, започна с изненада: на ритуала дойде почетният Папа Бенедикт XVI, който, облечен в бяло, седеше на първия ред. На влизане в базиликата, Папа Франциск се приближи до своя предшественик и го прегърна сърдечно. Той си махна шапката в знак на уважение и също го прегърна. Първият кардинал, който получи кардиналската шапка, държавният секретар Пиетро Паролин, след като поздрави Папа Франциск, поздрави „със същата обич и почит” и почетния Папа. И добави: „Радваме се, че сте сред нас”, на което останалите отговориха със силни аплодисменти. И в края на ритуала Франциск поздрави отново Бенедикт, с едно сърдечно и дълго ръкостискане, придружено от широка усмивка. Бенедикт XVI направи изключение от избора си да живее „скрит от света”, след като се отказа да бъде папа преди година. И го направи в един от най-тържествените и значими моменти, сякаш иска да подчертае приемствеността между двата понтификата и да потвърди духовната си близост към наследника си.

 
Новите кардинали. 19-те нови кардинали, назначени от Папа Франциск, от които 16 са избиратели, а трима не, идват от 15 различни страни: осем са от Европа, (пет от Италия, по един от Германия, Великобритания и Испания), четирима от Северна и Централна Америка (Канада, Никарагуа, Хаити и Антилските острови), трима от Южна Америка (Чили, Бразилия, Аржентина), двама от Африка (Кот д’Ивоар и Буркина Фасо), двама от Азия (Корея и Филипините). Заедно с новите кардинали, броят на кардиналите е 218, от които 122 са с право на глас за папа, и 96 – без.

 
Монс. Каповила, архиепископ на Месемврия. Сред назначените от Папата е и монс. Лорис Каповила, дългогодишен секретар на Йоан XXIII и приемник на неговата архиепископска титла на Месемврия, старото име на българския град Несебър. 98 годишният прелат не можа да дойде на консисторията поради напредналата си възраст, но ще получи кардиналската шапка в гр. Сотто ил Монте, където живее, от пратеник на Папата. (Монс. Каповила е голям приятел на България, на Католическата църква и на българските епископи. б. ред.)

 
Да вървим с Исус. В речта си, Светият Отец подчерта нуждата от „сътрудничество, общение, кураж, молитва и състрадание”. На няколко пъти той повтори „Църквата има нужда от вас”. Беше отправен и призив за мир, особено там, където „християните са жертва на дискриминации и преследвания”.„Исус не дойде да предаде една философия или идеология, а един път, една пътека, по която да вървим с него, и пътеката се научава, докато вървиш по нея.” – каза той. „Тази е нашата радост: да вървим с Исус” – увери Папата.

 
Изкушението да „мислим по човешки”.  „Ако надделява манталитета на света, навлизат съперничеството, завистта и разделението” – заяви Папата, който предупреди кардиналите да се пазят „от изкушението да мислят по човешки, а не по Божи начин”. „За разлика от апостолите – обясни – ние знаем, че Исус е победил, и не би трябвало да се страхуваме от кръста. И въпреки това и ние си оставаме хора, грешници, и сме изложени на изкушението да мислим по човешки, а не по Божи начин.” Затова Папата призовава „да бъдем като Исус във всички и да бъдем заедно, особено в момента, когато броят на кардиналите се увеличава с нови членове”.

 
„Църквата има нужда от вас, от вашето сътрудничество и най-вече от вашето общение, общение с мен и помежду ви”. Това е основният призив на Папата. „Църквата – обясни – има нужда от вашата смелост, за да известява Евангелието при всеки удобен и неудобен случай, и за да дава свидетелство за истината. Църквата има нужда от вашата молитва, за да върви Христовото стадо по добър път, молитвата, която, заедно с известяването на Словото, е първата задача на всеки епископ”.

 
Не на „дискриминации” и „преследвания”. „Църквата има нужда от вашето състрадание, най-вече в тези времена на болка и страдание за много държави по света”. Последва силен призив на Папата: „Искаме да изразим нашата духовна съпричастност към всички църковни общности и към всички християни, които търпят дискриминации и преследвания”. „Църквата – продължи – има нужда от нашата молитва за тях, за да бъдат силни във вярата и да могат да отговарят на злото с добро. Тази наша молитва нека се разпростре върху всеки човек, който претърпява несправедливости заради своите религиозни убеждения”.

 
Миротворци. „Църквата има нужда от нас и за да бъдем хора на мира и да създаваме мир с нашите дела” – заяви Светият Отец. „Бъдете миротворци” – настойчиво призова кардиналите Папата. „За това призовавам за мир и за помирение за народите, които сега царят насилие и война” – заяви накрая Франциск.


Източник: СИР