Католическа Църква

КОГА БЕШЕ ПОСЛЕДНАТА ВИ ИЗПОВЕД? – ПАПА ФРАНЦИСК НА ГЕНЕРАЛНАТА АУДИЕНЦИЯ. ПРИЗИВ ЗА СПИРАНЕ НА НАСИЛИЕТО В УКРАЙНА

“Искам да ви питам: кога беше последната ви изповед?” С този директен въпрос папа Франциск се обърна към 20-те хиляди верни на площад „Св.Петър” днес, 19 февруари, по време на генералната аудиенция, посветена на тайнството на покаянието. „Преди два дни, две седмици, две години, преди 20 години, преди 40 години?” попита папата и призова: „Всеки да си направи сметката, да си каже в тишината на своята съвест, кога за последно се е изповядал”. Поканата на Светия отец е: „ако е минало много време, недей да губиш нито ден повече, върви, Исус е по-добър от свещеника, ще те посрещне с много любов.” „Да участваш в покаянието означава да бъдеш обичан, да бъдеш обгърнат от една милосърдна любов” – обясни папата.

 

Той завърши катехизиса, цитирайки притчата за блудни син: „Този син, който напуска дома си с всички пари от наследството си, прахосва ги, а после решава да се върне в къщи, не като син, а като слуга”. „Бил е много виновен, било го е срам, и после, изненада: баща му го прегръща, целува го.” „Всеки път, когато се изповядваме, Бог ни прегръща, Бог се радва!” – възкликна папата, призовавайки верните да вървят по този път.

 

 

В края на аудиенцията, Франциск отправи призив „към всички страни”, за „прекратяване на насилието в Украйна. „С голяма тревога следя случващото се тези дни в Киев” – заяви папата. „Уверявам украинския народ, че мисля за тях и се моля за жертвите от насилието, за техните близки и за ранените.” „Призовавам всички страни в конфликта да прекратят всякакво насилие и да търсят съгласие и мир за страната” – заключи папа Франциск.

 

 

Източник: СИР