Католическа Църква

БЪЛГАРСКИТЕ ЕПИСКОПИ НА ВИЗИТА АД ЛИМИНА ПРИ ПАПА ФРАНЦИСК

От 13 до 15 февруари българските католически епископи ще бъдат във Ватикана на визита ад лимина. Участват Монс. Христо Пройков, Апостолически екзарх и председател на Междуобредната епископска конференция, монс. Георги Йовчев, Софийско-пловдивски епископ и монс. Петко Христов, Никополски епископ.


 

Срещата със Светия отец е предвидена за 13 февруари, четвъртък. „За нас е особена радост, още в началото на понтификата си, папа Франциск да ни повика за визита ад лимина – заяви монс. Христо Пройков. Така се случи и при предишната визита при Бенедикт XVI. Това съвпадение усилва нашето вълнение, както и фактът, че през тази година Светият Отец ще канонизира двама свои предшественици: Йоан XXIII и Йоан Павел II, които по особен начин са свързани с Католическата църква в България.”

 

Според Апостолическият екзарх „това е една възможност да изразим пред папа Франциск нашата радост и съпричастност към това събитие. Йоан ХХIII, когото ние наричаме българският папа, е прекарал десет години от живота си в София като апостолически визитатор, а Йоан Павел II e първият папа, който посети нашата страна и обяви за блажени нашите мъченици.”

 

По време на срещата с Франциск владиците ще произнесат кратко обръщение и ще го запознаят с живота и състоянието на Католическата църква в България, с нейните радости и проблеми. Монс. Христо Пройков сподели още: „Ще разкажем на Светия Отец, че въпреки ограничените си възможности и ресурси, Католическата църква в България има голямо желание и се опитва да помага на хората в нужда, както и на тези, които живеят в „перифериите”, в крайните квартали, както често призовава папата. В последно време обръщаме особено внимание на сирийските бежанци.” Той добави, че „Католическата църква в България излиза слаба след един много тежък атеистичен период, но тя е жива и работи с младите хора, със семействата.” „Ще кажем на папата, че се радваме на добри и развиващи се отношения със Светия престол, както и че имаме българи монаси, монахини и свещеници, които заедно с другите представители на религиозни ордени подновяват живота на Църквата. Ще споменем и обявената за всички католически епархии Година на семейството, заради която всеки ден след службата се молим със специална молитва.” – завърши Апостолическият екзарх.

 

След това папа Франциск ще се обърне със специално слово към българските епископи. По време на престоя си във Ватикана владиците ще отслужат литургия на гроба на свети Петър в едноименната базилика и ще посетят редица ватикански ведомства, сред които са: Конгрегацията за източните църкви, Папския съвет за насърчаване на християнското единение, Папския съвет за мигрантите и пътуващите, Папския съвет за здравеопазване, Папския съвет за законови текстове и др.

 

Предишната визита ад лимина на българските епископи се състоя от 9 до 12 ноември 2005 г. Изразът „визита ад лимина” означава регулярна среща (на всеки пет или осем години) на епископите от определена държава с папата. Пълното назшание "ад лимина апостолорум" в каноническия език се използват за назоваване на гробовете на апостолите Петър и Павел. Тези визити са регламентирани от Каноническото право на Католическата църква. Според документ на Конгрегацията на епископите, това не „е просто изпълнение на юридическо-административни задължения, от които произтича един повтарящ се протоколен ангажимент.” Тези посещения „обогатяват мирогледа на Папата и му помагат в решаването на сериозните проблеми на Църквата и на света”, взависимост от различните „страни, времена и култури”.
 


Изготвил: Ива Михайлова