Католическа Църква

АРЖЕНТИНА: ЦЪРКВАТА НАСТОЯВА ЗА РЕФЕРЕНДУМ СРЕЩУ ХОМОСЕКСУАЛНИЯ БРАК

 

Католическата църква в Аржентина настоява в страната да бъде проведен референдум по въпроса за легализирането на браковете между хомосексуалисти, тъй като в Парламента в Буенос Айрес предстоят дебати по закона за правното съжителство между лица от един и същи пол.

 

Референдумът е „по-разумния път, отколкото чисто законодателното решение, тъй като мнозина парламентаристи действат под натиск”, заяви епископ Антонио Марино в неделя пред в. „Ла Насион”.

 

Проектозаконът за легализирането на хомосексуалния брак е бил приет през май от долната камара на парламента със 126 гласа „за”, 109 „против” и 5 въздържали се. Очаква се законът да се  дебатира в аржентинския Сенат в средата на юли. 

 

Според епископа повечето сенатори са настроени отрицателно към закона, но правителството оказва натиск за неговото приемане, който би превърнал Аржентина в първата страна от Латинска Америка, узаконила хомосексуалния брак.

 

Проектът предоставя на хомосексуалните двойки редица права в социалната сфера, без обаче да включва правото на осиновяване, което пък не е изрично забранено и от сега съществуващото аржентинско законодателство.

 

Католическата църква в Аржентина се готви да организира на 13 юли протести пред Сената, преди обсъждането на закона.

 

От декември насам пет хомосексуални двойки в Аржентина се получили разрешение от различни институции да сключат брак. Впоследствие тези разрешения са били анулирани от по-висши съдебни инстанции.

 

Източник: Агенция Франс прес