Католическа Църква

ШОТЛАНДСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРИ ХОМОСЕКСУАЛНИТЕ БРАКОВЕ. РЕАКЦИЯТА НА ЦЪРКВАТА

Няколко месеца след Лондон, на 4 февруари, и шотландският парламент легализира хомосексуалните бракове със 105 гласа за от общо 180. Така първите церемонии ще се състоят през октомври, а в Англия през март. И този път политическият, обществен и културен елит се наложи, като искаше на всяка цена да има такова законодателство въпреки събраните 50 хиляди подписа против и категоричното “не” на двете основни религии в Шотландия: католическата и презвитерианската, представлявана от “Church of Scotland”. Така до края на 2014 г. Северна Ирландия ще бъде единственото място във Великобритания, където бракът между хомосексуалисти остава незаконен.

 

Именно презвитерианската „Church of Scotland”, заедно с католическите лидери, посочи обезпокоителната липса на гаранции за религиозните организации, които не споделят предложената от новия закон идея за брак. Бяха отхвърлени няколко наредби, които предпазваха лицата и институциите, които поддържат естествената концепция за брака като ангажимент за цял живот между мъж и жена. Според проучванията, 64% от шотландците са против хомосексуалните бракове. Въпреки това всички партии в парламента единодушно одобриха закона.

 

Според архиепископът на Глазгоу, Филип Тарталя, „в момента не е ясно как този закон ще се отрази на обществото и на католическата общност. Не мисля, че той ще принуждава католическите свещеници или Църквата да благославят еднополови бракове. Не е изключено обаче, в бъдеще, някои да реши да съди католически свещеник или Църквата, защото не са съгласни да благословят гей брака му.”

Източник: СИР