Католическа Църква

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ГОДИНАТА НА ПОСВЕТЕНИЯ ЖИВОТ: ДА ПРОБУДИМ СВЕТА С ПРОРОЧЕСКОТО СВИДЕТЕЛСТВО

На 31 януари 2014 г. в Прес-офиса на Ватикана беше представена Годината на посветения живот – 2015. Акцентите и събитията в нея бяха представени от Кардинал Жоао Браз де Авиз, префект на Конгрегацията за институтите за посветен живот и обществата за апостолски живот и от Архиепископ Хосе Родригес Карбальо, секретар на същата конгрегация. Годината беше оповестена от папа Франциск след среща с 120 генерални настоятели на мъжките институти по предложение на ръководителите на тази Конгрегация и по молба на много от посветените монаси.

 

 

„На първо място”, отбеляза кардинал Браз де Авиз, „Годината на посветения живот беше подготвена в контекста на 50-та годишнина от Втория Ватикански събор и по-конкретно - на 50-та годишнина от публикуването на съборния Декрет за обновление на посветения живот „Perfectae caritatis” ... Като приемаме, че тези 50 години, които ни отделят от Събора, са благодатен момент за посветения живот, белязани от присъствието на Духа, Който ръководи нашия живот дори в момент на слабост и слабост на вярата и са изживяване на Божието милосърдие и любов, ние бихме искали тази Година да бъде повод за „благодарствено припомняне” на този период. Това е първата цел на Годината на посветения живот”.

 

 

„С позитивен поглед към това благодатно време от Събора до днес, ние бихме искали втората цел да бъде „обръщане към бъдещето с надежда”. Имаме ясното съзнание, че настоящият момент е „труден и деликатен” ... и че кризата, с които се сблъскват обществото и Църквата се отразява и върху посветения живот. Бихме искали тази кризата да бъде възприемана не като предверие към смъртта, а като ... възможност за израстване в дълбочина, и по този начин – в надеждата, основани върху увереността, че посветеният живот не може да изчезне от Църквата, защото „той е бил пожелан от самия Исус като неделима част от Неговата църква.”

 

 

„Тази надежда”, продължи той, „не ни прави неспособни – и всички посветени имат съзнание за това, „да изживяваме настоящето с ревност”, което е и третата цел на Годината ... Тази Година ще бъде голяма възможност за „евангелизирането” на нашето призвание и за принасянето на свидетелство за красотата на sequela Christi (следването на Христа) по множество начини, по които нашият живот се изразява. Посветените са носители на свидетелство, което им е било завещано от основателите и основателките на техните общности... Те искат да „пробудят света” чрез своето пророческо свидетелство, особено със своето присъствие по ексзистенциалните граници на бедността и мисълта, както пожела папа Франциск пред техните генерални настоятели.”

 

 

От своя страна Архиепископ Родригес Карбальо представи инициативите и събитията, които ще бъдат проведени в Годината на посветения живот – те ще започнат през октомври, за да съвпаднат с годишнината от публикуването на Съборната конституция Lumen Gentium.

 

 

Откриването на годината е планирано да стане с тържествено богослужение в Базиликата Св. Петър, което ще бъде отслужено вероятно от Св. Отец на 21 ноември, Световния ден Pro orantibus. Откриването ще бъде последвано от пленарна асамблея на Конгрегацията за институтите за посветен живот и обществата за апостолски живот, която ще се проведе под надслов „Новостите в посветения живот след Втория Ватикански събор”.

 

 

В Рим е планирано провеждането на поредица от международни събития, сред които срещите на млади монаси и послушници, положили своите първоначални или последни обети през последните десет години, среща на духовните наставници, международна богословска конференция за посветения живот под заглавие: „Обновлението на посветения живот в светлината на Събора и перспективите за бъдещето”, както и международна изложба „Посветеният живот – Евангелието в човешката история.”

 

 

Годината на посветения живот ще бъде закрита с друго богослужение, отслужена от папа Франциск, вероятно на 21 ноември 2015 г., 50 години след издаването на декрета Prefecta Caritatis. На всеки четири месеца през годината дикастерията ще публикува бюлетин по теми, свързани с посветения живот, първия от които ще излезе на 2 февруари 2015 г. под заглавие „Бъди доволен” и посветена на Учението на Св. Отец за посветения живот. По инициатива на папата папският Университет в Рим Антониум ще бъде домакин на симпозиум, посветен на управлението на икономическите стоки и капитали на религиозните институции от 8 до 9 март. Планирани са поредица от инициативи, по-конкретно за съзерцателните религиозни общества, включително се очаква и световна Верига на молитва сред манастирите.

 

 

Архиепископ Родригес Карбальо оповести и няколко документа, които се подготвят от Дикастерията. В тясно сътрудничество с Конгреацията на епископите и по заръка на Св. Отец се подготвя документът Mituae relationеs за отношенията между епископите и монасите в Църквата. Също по заръка на папата е била ревизирана инструкцията Verbi Sponsa, посветена на автономията и затвореността на изцяло съзерцателните общества. Друг документ, който се подготвя, е посветен на живота и мисията на монасите, а четвърти документ ще бъде посветен на въпроса за начина на управление на стоките от манастирите, за да бъдат предложени някои основни насоки и указания, с оглед на сложните ситуации, които възникват в тази област.

 

 

В края той изрази надежда, че по време на Годината на посветения живот Св. Отец ще оповести нова Апостолическа конституция за посветения живот, която да замени Sponsa Christi, публикувана от папа Пий ХІІ през 1950 г.

 


Източник: Vatican Information Service