Католическа Църква

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА УЧАСТВАХА В ЦЕРЕМОНИЯТА В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА

В честванията по случай Деня на признателност и почит в памет на жертвите на комунизма, 1 февруари, се включиха представители на основните вероизповедания в България, сред които бе и отец Петко Вълов от името на Католическата църква. БПЦ беше представена от Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на „Св. Александър Невски”, участваха още районният мюфтия на София Мустафа Избищели и пастор Николай Неделчев, председател на Обединени Евангелски църкви в България.
 
 
„Тук сме за да отбележим подвига на мъчениците за вярата Христова, но и на мъчениците за истината” – заяви отец Петко пред събралото се множество. Той припомни думите на свети Павел, апостол „истината ще ви направи свободни” и заяви, че „трябва да се говори за жертвите на комунистическия режим и да ги помним, за да не се случват никога повече подобни неща”. Накрая отец Петко Вълов спомена своя баща, прекарал осем години по затвори и лагери, защото е описал историята в стихове. „Той не загуби живота си, – допълни отецът – но пожертва младостта и бъдещето си”. Епископ Тихон заяви, че „жертвите на комунистическия режим не могат да бъдат забравени. Сред тях има и свещеници, за които си спомняме днес, когато в много православни църкви духовниците отслужват панахиди в тяхна памет”. Той изрази своето съжаление от факта, че „Държавна сигурност е успяла да проникне сериозно в БПЦ по време на комунизма” и поиска прошка от хората. Районният мюфтия Мустафа Избищели припомни нуждата „да се живее заедно в мир и толерантност”. Религиозните представители участваха по покана на инициативния комитет за честванията, чиито членове са най-вече политически затворници.
 
 
Пред присъстващите беше прожектирано специално видео обръщение на президента Росен Плевнелиев, който призова „веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички до него по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“. Според държавния глава „1 февруари 1945 година е символична дата в нашата история, защото не само е избит цвета на българската интелигенция и политическия елит, но и направен опит да бъде брутално смазана всяка проява на гражданска активност и доблест.” На 1 февруари 1945 г. Народния съд произнася смъртни присъди на повече от 150 души, свързани с управлението на страната между 1941 и 1945 г.: депутати, регенти, членове на правителства, публицисти, журналисти, военни.
 
 
Изготвил: Ива Михайлова