Католическа Църква

ПАПАТА ПРИЕ КОНГРЕГАЦИЯТА ЗА ДОКТРИНАТА НА ВЯРАТА И ОПОВЕСТИ ВЕРОЯТНОСТТА ДА ПОСТАВИ ПОД НЕЙНО ПОДЧИНЕНИЕ КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА МАЛОЛЕТНИТЕ

„Да насърчава и защитава доктрината на вярата и морала на цялата Католическа църква” е задачата, която Йоан Павел ІІ възложи на Конгрегацията за доктрината на вярата в Апостолическата конституция Pastor Bonus. На 31 януари 2014 г. сутринта папа Франциск прие на аудиенция членовете на дикастерията след края на пленарната сесия на Конгрегацията.
 

Светият отец посочи, че „още от първите дни на Църквата е съществувало изкушението доктрината да бъде разбирана в идеологически смисъл или тя да бъде сведена до група абстрактни или вкаменели теории. Но единствената цел на доктрината е да служи на живота на Божия народ и да се стреми да осигури стабилна основа на нашата вяра. Наистина е голямо изкушението даровете на спасението, които са дадени от Бог, да бъдат присвоени или приспособени – понякога с най-добри намерения – към гледната точка и духа на света”.
 

Задължение на Конгрегацията за защита на вярата е „винаги да се опитва да запази конструктивен, изпълнен с уважение и търпение, диалог с авторите. Ако истината изисква прецизност, тя израства винаги в милосърдие и братска подкрепа за тези, които са призвани да задълбочават или изясняват вярата”. Папата също така отбеляза, че отличителен белег в работата на Конгрегацията „е нейната практика на колегиалност и диалог. По същество Църквата е общност и на всяко равнище, всеки от нас, е призван да култивира и насърчава общението, носейки тази отговорност, с която е бил натоварен от Господ.”
 

След това той се обърна към проведената пленарна сесия, посветена на връзката между вярата и брака и отбеляза, „този въпрос е от голяма важност. Дискусията по него стана възможна благодарение на призива на Бенедикт ХVІ за необходимостта от по-дълбоко изследване на въпросите за връзката между личната вяра и тайнството на брака, особено в променения културен контекст.”
 

„Бих искал също да ви благодаря за усилията ви по разрешаването на някои чувствителни въпроси, като този за най-тежките престъпления, по-конкретно за случаите на сексуално насилие, извършвано от духовници над малолетни. Помислете за благоденствието на децата и на младежите, които в християнската общност трябва винаги да бъдат защитавани и подкрепяни в тяхното човешко и духовно израстване. В този смисъл, в момента се разглежда възможността създадената от мен Комисия за защита на малолетните да бъде обвързана с вашата дикастерия. Надявам се това да бъде пример за всички, които искат да насърчават благоденствието на децата.”
 


Източник: Vatican Information Service