Католическа Църква

НИКОЙ НЕ Е ИЗКЛЮЧЕН ОТ БОЖИЕТО СПАСЕНИЕ

Папата се помоли за жертвите на протестите в Украйна и за детето, жертва на италианската мафия


В неделното си обръщение след молитвата Ангел Господен, папа Франциск сподели своите размисли за публичното служение на Исус, като отбеляза, че то съдържа в себе си призив то да бъде последвано от всички вярващи.


В Евангелието от Матей се говори за началото на мисията на Христос, когато хората от Галилея са призовани да се покаят, „защото се приближи царството небесно.” Папата отбеляза, че Галилея е многозначително място, защото тази територия е била населена с много чужденци. Галилея, отбеляза светият отец, е място, което символизира „откритостта на Евангелието за всички народи”.


„От тази гледна точка, Галилея прилича на днешния свят – със съвместното съжителство на различни култури, които търсят конфронтация или среща”, каза папата. „И ние всеки ден живеем в „езическа Галилея”, ние също може да се почувстваме заплашени и да се поддадем на изкушението да съградим стена, която да ни създава чувство за сигурност и защита.”


„Исус обаче ни учи, че добрата вест, носена от Него, не е предназначена само за една част от човечеството, тя е насочена към всички. Това е радостна вест, предназначена за тези, които са я очаквали, но и за тези, които може вече да се отказали или са били лишени от сила да я очакват”.


Св. отец продължи като каза, че в началото на служение в Галилея Исус ни учи, че никой не е изключен от Божието спасение и че Той ще започне от хората, поставени в краищата на обществото. По този начин в света се показва Божията милост. Папата допълни, че затова и Христос не избира за свои ученици писари или доктори, а обикновени хора – рибари.

 
Пред поклонниците, събрани на площада, светият отец допълни, че Исус отправя същия призив за приближаването на Царството Небесно и пред „Галилеите на нашето време”.


„Вслушайте се в своето сърце, за да разберете дали Господ ви призовава да Го последвате. Нека позволим да бъдем достигнати от Неговия взор и Неговия глас, за да го последваме! За да може „радостта от Евангелието да стигне до край земя, до всеки край на нашия свят”, отбеляза папата.


След молитвата Ангел господен, папа Франциск каза, че в молитвата си е заедно с народа на Украйна, в чиято столица Киев се провеждат масови антиправителствени протести. Светият отец се помоли за жертвите, които загинаха в тези протести и призова за диалог.


„Надявам се на конструктивен диалог между институциите и гражданското общество, който да сложи на край на насилието и да доведе до тържеството на духа на мира и постигането на общо благо в сърцето на всеки един”, отбеляза папата.


Папа Франциск отправи молитва и за 3-годишния Николо Камполонго, който миналата седмица беше убит от мафията. Според властите, дядото на малкото дете е станал обект на покушение на италианската мафия, заради неплатени дългове.


Като нарече детето с неговото умалително име Коко, Светият отец заклейми убийството и призова убийците да се покаят.


„Агресията срещу толкова малко дете е без прецедент в историята. Нека се помолим за Коко, който със сигурност е на небето заедно с Исус, и за хората, извършили това престъпление, за да се покаят и да се обърнат към Господа.”, завърши той.



Източник: www.zenit.org