Католическа Църква

ПАПАТА ЩЕ НАЗНАЧИ СВОЙ ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА ВИЕТНАМ

Ватикана, 26 юни 2010 г.

 

В събота Пресслужбата на Ватикана разпространи съобщение за проведената през тази седмица среща между делегациите на Ватикана и на Виетнам. Най-значимият резултат от нея е постигната между двете страни договореност за назначаването от папата на „представител за Виетнам от Св. Престол, със седалище в друга държава”, която беше определена от Говорителя на Ватикана отец Федерико Ломбарди като „значителна стъпка” в развитието на двустранните отношения.

 

Втората среща на Съвместната работна група между Виетнам и Св. Престол се състоя във Ватикана на 23 и 24 юни, в продължение на първата среща, проведена  през февруари 2009 г. Срещата беше под съвместното председателство на монсеньор Еторе Балестреро,  заместник-държавен секретар на Св. Престол и заместник-министъра на външните работи на Виетнам Нгуен Куок-куонг.

 

По време на проведената тази седмица среща, Св. Престол е поставил въпроса за предоставяне на повече свободи на католиците във Виетнам, „за да може Църквата да участва активно в развитието на страната, по-конкретно в областите на духовността, образованието, здравеопазването, социалната дейност и благотворителността”. Макар и да не е изрично посочено в съобщението за пресата, местната църква във Виетнам поставя по мирен начин въпроса за връщане на имуществото, национализирано от комунистическия режим през 1954 г. Организираните по този повод от местните католици молитвените бдения и срещи се сблъскват със заплахи, насилие и арести от страна на полицията.

 

В отговор на поставения по време на приключилата среща въпрос за предоставяне на повече свободи за местните католици, виетнамската делегация е посочила „последователната политика на своята страна на уважение към свободата на религията и изповеданията, а защитата им е гарантирана от законодателството на страната”, се казва в съобщението на Ватикана.

 

На срещата двете страни са дали висока оценка на „положителното развитие” на двустранните отношения след първата среща и са подчертали значението на проведената аудиенция между Президента на Виетнам Нгуен Мин Триет и папа Бенедикт ХVІ през декември миналата година, която е оценена като успешна, макар на нея да не е постигнато съгласие за установяване на дипломатически отношения между двете страни.

 

След проведените тази седмица „задълбочени дискусии по двустранните дипломатически връзки”, двете делегации са постигнали съгласие, че с оглед „задълбочаването на  връзките между Св. Престол и Виетнам, както и на контактите между Св. Престол и местната Католическа църква … като първа стъпка папата ще назначи представител на Св. Престол за Виетнам, който ще пребивава в друга страна”

 

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, който лично прочете съобщението пред представителите на пресата подчерта, че това действително представлява „значителна стъпка” за развитието на двустранните отношения. Същевременно той поясни, че постигната договореност не води до установяването на пълни дипломатически отношения между двете страни, нито че представителят на Св. Престол ще има статут на Апостолически нунций или постоянен делегат за Виетнам. Отец Ломбарди повтори, че представителят ще бъде официално назначен от папата и ще бъде „пътуващ”, като целта му ще бъде да поддържа контактите между Виетнам и Св. Престол и ще представлява папата в двустранните контакти. Той подчерта, че до този момент този представител не е определен. Според съобщението, по време на проведените дискусии двете страни също са отбелязали „обнадеждаващото развитие” в живота на католиците във Виетнам, особено във връзка с обявената през ноември 2009 г. юбилейна година. Годината чества 350-годишнина от установяването на първите два апостолически викариата в страната и 50-та годишнина от установяването на йерархията на Католическата църква във Виетнам.

 

В заключение на съобщението се отбелязва, че двете делегации са се договорили третата среща да бъде проведена във Виетнам, като точните дати ще бъдат уточнени допълнително.

 

       Източник: Catholic News Agency