Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК: СЛЕДВАЙТЕ ВЕЛИКИТЕ ЖЕЛАНИЯ НА СЪРЦЕТО СИ И НЕ СЕ ЗАДОВОЛЯВАЙТЕ С ПОСРЕДСТВЕН ЖИВОТ

На празника Богоявление папа Франциск отслужи Меса във Ватиканската базилика. След прочитането на Евангелието и възвестяването на деня на Великден, който тази година се пада на 20 април, папата произнесе своята проповед. 

 
В нея Светия отец се спря на израза: „Lumen requirunt lumine”, който се отнася за изживяването на тримата мъдреци (влъхви) – които следват светлината, в търсене на Светлината. И ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и се спря над мястото, дето беше Младенецът”.

 
„Пътуването на тримата мъдреци от Изтока е символ за съдбата на всеки човек”, продължи папата. „Животът ни е пътуване, осветено от светлините, които ни водят по нашия път, който ни води към пълнотата на истината и любовта, която ние християните разпознаваме в Исус, Светлината на Света. Подобно на Мъдреците, всеки човек носи със себе си две важни „книги”, които му посочват знаците, които да следва в това пътуване – книгата на Сътворението и книгата на Светото писание. Нужно е да бъдем внимателни, бдителни и открити за думите на Бог, който ни говори”. 

 
„Евангелието описва как Мъдреците, след като достигнали Йерусалим, изгубили за известно време тази светлина. Престанали да я виждат. Тази светлина отсъства от двореца на цар Ирод: този дворец бил мрачен, изпълнен с тъмнина, подозрения, страх и  завист. Ирод се оказва недоверчив човек, уплашен от раждането на едно дете, което той си мисли, че ще бъде негов съперник. Но всъщност Исус не идва, за да свали от трона този жалък цар, а за да лиши от трона Князът на този свят. И въпреки това царят и неговите съветници разбират, че основите на тяхната власт са разклатени. Те са уплашени, че правилата на играта вече са преобърнати, че маските са свалени и външния вид е без значение. Целят свят, изграден върху силата, успеха, собствеността и развалата е отхвърлен от раждането на Младенеца! И Ирод дори пожелава смъртта на това дете”.

 
„Мъдреците успяват да избегнат опасността, защото повярват в писанията и думите на пророците, които им подсказват, че Месията ще бъде роден във Витлеем. Така те успяват да избягат от нощния мрак на света. Те продължават пътуването си към Витлеем и тогава отново виждат светлината на звездата, а Евангелието ни разказва, че тогава те изпитали „голяма радост”. 

 
Една от особеностите на светлината, която ни води в пътуването на вярата е свещената „хитрина”. Тази свещена „хитрина” е добродетел. Тя включва духовна проницателност, която ни позволява да разпознаем опасността и да я избегнем. Мъдреците се възползват от тази „хитрина”, когато на връщане те решават да избегнат мрачния дворец на Ирод и да поемат по друг път. Тези мъдри мъже от Изтока ни учат как да избягваме капана на тъмнината и как да се защитаваме от сенките, които се опитват да затворят нашия живот... Трябва да приветстваме Божията светлина в нашите сърца, като същевременно градим тази духовна хитрост, която ни позволява да съчетаваме простотата с проницателността или както Исус казва на своите ученици „бъдете мъдри като змии и кротки като гълъби”. 

 
 
„На празника на Богоявление, когато си спомняме явяването на Исус пред човечеството като Младенец, нека почувстваме, че мъдреците са на наша страна, че те са мъдри спътници в нашия път”, завърши Светия отец. „Техният пример ни помага да вдигнем взора си към звездата и да последваме знаците на най-великите желания на нашето сърце. Те ни учат да не се задоволяваме с посредствен живот, да не търсим „сигурната игра”, а да се оставим да бъдем привличани винаги от това, което е добро, истинско и красиво. ...От Бог, който е всичко това, и още толкова много! Те ни учат да не се залъгваме от външния вид, от това, което светът намира за велико, мъдро и могъщо. ... Ние трябва да продължим по своя път към Витлеем, където, точно до изпълнените с любов и вяра майка и баща, продължава да грее Слънцето на висините, Царят на вселената. По примера на мъдреците, нека последваме нашите малки светлини, за да продължим да търсим Светлината и да запазим вярата!”.

 

 

 
Източник:  Vatican Information Service