Католическа Църква

ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО 2013 Г.

„Слава във висините Богу и на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение!“ (Лука 2,14)
 
  
 
Скъпи братя и сестри от Рим и от целия свят, честито Рождество!
 
 
Присъединявам се към химна на ангелите, явили се на овчарите във Витлеем през нощта, в която се роди Исус. Тази песен свързва небето и земята, като възхвалява и прославя висините, а на земята пожелава мир!
Каня всички да се присъединят към този химн: това е химна на всеки мъж и всяка жена, които бдят през нощем, които се надяват в един по-добър свят, които се грижат за околните със старание скромно да изпълняват задълженията си.

 

 

 
Слава на Бога! 
Това е първото нещо, към което ни зове Рождество Христово, да славим Бог, защото е добър, верен и милосърден. В този ден пожелавам на всички да открият истинския лик на Бога, на Отца, Който ни даде Исус. Пожелавам на всички да усетят, че Бог е близо, да останат потопени в Неговото присъствие, да Го обичат, да Го обожават. 

И нека всеки да прослави Бога, най-вече с живота си, с живот изживян от любов към Него и към ближните. 

 

 

 
 
Мир между човеците!
Истинският мир не е равновесието между противоположни сили. Не е „лъскава фасада“, зад която се крият противоречия и раздори. Мирът е всекидневен ангажимент, който се развива от момента на Божия дар, на благодатта, която Бог ни е дал с Исус Христос. 
Като гледаме Младенеца в яслите, нека  мислим за децата, които са най-уязвимите жертви на войните, но да мислим и за възрастните, за насилените жени, за болните…  Войните съсипват и засягат множество хора!

Прекалено много човешки съдби е съсипал конфликтът в Сирия през последните години, насаждайки омраза и мъст. Да продължим да просим от Бог да спести на обичния сирийски народ нови мъки, а страните в конфликта да сложат край на насилието и да гарантират достъпа на хуманитарните помощи. Видяхме каква е силата на молитвата! Щастлив съм, че към нашата молитва за мир в Сирия, днес се присъединяват и вярващи от други вероизповедания. Да не губим никога кураж в молитвата! Куражът да кажем: Господи, дай Твоя мир в Сирия и по целия свят.

Дай мир и в Централноафриканската република, често забравяна от хората. Ти Господи, обаче, не забравяш никого! Дай мир и по тази земя разкъсвана последователно от насилие и мизерия, където множество хора са без дом, без вода и храна, без най-необходимото за преживяване. Подкрепи разбирателството в Южен Судан, където сегашното напрежение поднесе вече много жертви и заплашва мирното съжителство в тази млада държава. 

Ти, Принце на мира, обърни сърцата на насилниците, за да положат оръжията и да поемат пътя на диалога. Погледни Нигерия, подложена на постоянни набези, които не щадят невинните и беззащитните. Благослови земята, където си избрал да дойдеш на света и дай да се стигне до положителен изход в преговорите межди израелци и палестинци. Оздрави раната в обичния Ирак, поразяван все още от чести атентати. 


Ти, Господарю на живота, закриляй онези, които са преследвани заради Твоето име. Дай надежда и спокойствие на изселените и бежанците, особено в района на Африканския рог (Сомалийския полуостров) и в източната част на Демократична Република Конго. Дай на търсещите по-достоен живот да срещнат гостоприемство и подкрепа. Трагедии, като тази на която бяхме свидетели през годината, с многото загинали край Лампедуза, да не се случват повече!


О, Младенецо от Витлеем, докосни сърцата на хората заети в трафика на хора, за да разберат сериозността на това престъпление срещу човечеството. Обърни поглед многото отвлечени, ранени и убити деца по време на въоръжените конфликти и към всички останали, които биват превърнати във войници - ограбени от тяхното детство.


Господарю на небето и земята, погледни благосклонно тази наша планета, която алчността и лакомията на човеците използват безцеремонно. Подкрепяй онези, които стават жертва на природни бедствия, особено скъпия филипински народ, сериозно пострадал от скорошния тайфун. 

Скъпи братя и сестри, от този свят, от това човечество, днес се роди Спасителят, който е Исус Христос. Да се спрем пред Младенеца от Витлеем. Да оставим сърцето си да се развълнува, да бъде стоплено от Божията нежност, имаме нужда от Неговите ласки. Бог е велик в любовта, на Него подобава чест и слава во веки! Бог е мирът, да Му поискаме  да ни помогне да го градим ден след ден, в нашия живот, в нашите семейства, в нашите градове и нации, в целия свят.  Да се оставим да бъдем трогнати от Божията доброта.