Католическа Църква

МОЛИТВАТА АНГЕЛ ГОСПОДЕН: БЛАГОДАРЕНИЕ НА БОГ ВИНАГИ МОЖЕМ ДА ЗАПОЧНЕМ ОТНАЧАЛО


На третата неделя от Адвента, или Радостната неделя – радостна, защото е малко преди Рождество, което означава, че Бог е близо – Св. Отец се появи традиционно на прозореца на своя кабинет пред вярващите сбрани на площад Свети Петър за молитвата Ангел господен. Папата отново повтори, че Евангелието е „възвестяване на радостта пред всички хора” и че „Църквата не е убежище за тъжни хора. Църквата е дом на радостта! А тъжните откриват в нея истинската радост”.

 
„Но радостта на Евангелието не е обикновена радост”, продължи папата. „Тя е мотивирана от съзнанието, че ние сме желани и обичани от Бог ... Бог е Този, Който идва да ни спаси, Който идва, за да укрепи изпълненото със страх сърце. Неговото идване сред нас ни прави по-силни, кара ни да бъдем твърди, дава ни смелост, Той прави така, че пустинята и степта започват да цъфтят, а нашия живот остава сух без водата на Словото Божие и без Неговия дух на любовта. Независимо колко големи са нашите ограничения и колко неориентирани сме ние, ние нямаме право да бъдем слаби и несигурни пред лицето на трудностите и собствените ни слабости. Вместо това сме призовани да укрепим десниците си, да останем твърди и смели, да не се страхуваме, защото нашият Господ винаги ни показва величието на своята милост. Дава ни сили да продължим напред... Той е Бог, който ни обича безкрайно, Който е сред нас, защото ни обича, помага ни да израстваме по-силни и да вървим напред. Смелост, напред!”.

 
 
Папа Франциск добави, че благодарение на Неговата подкрепа „ние винаги можем да започнем отначало”, дори когато сме сигурни, че това е невъзможно. „Не е вярно!”, възкликна папата. „Можете да започнете отново, защото Той ви очаква, Той е близо до вас, обича ви и е милостив... Можем отново да отворим очите си, да преодолеем тъгата и сълзите и да запеем нова песен. И тази истинска радост издържа на изпитанията и дори на страданията, защото това не е повърхностна радост, а точно обратното - тя прониква в най-дълбоките недра на личността, която поверява себе си на Бог.

 
 
Християнската радост, както и надеждата „се основава на вярата в Бог, на увереността, че Той винаги спазва своите обещания. ... Тези, които са срещнали Исус по своя път са изпитали спокойствие и радост, които никой и нищо не може да им отнеме. Нашата радост е Исус Христос, Неговата вярна и неизтощима любов. Затова и когато един християнин се натъжи, това означава, че той и или тя се е отвърнал от Исус. Но тогава не трябва да го оставяме сам, трябва да се молим за него и да го накараме да почувства топлината на общността.

 
 
„Дева Мария”, завърши папата, „ни помага да ускорим крачките си към Витлеем, за да срещнем Детето, което е родено заради нас, за спасението и щастието на цялото човечество... Нека тя ни помогне да изживеем радостта от Евангелието у дома, на работа, в енорията и във всяко обкръжение. Една вътрешна радост, родена от изумлението и нежността. Радост като тази на майката, погледнала новороденото си бебе, със съзнанието, че тя е приела Божи дар, чудото, за което тя може само да благодари. 

 
След молитвата Ангел Господен папата поздрави децата на Рим, които донесоха своите фигурки на новороденото дете Исус на площад Св. Петър, за да бъдат благословени от папата, какъвто е обичаят на третата неделя на Адвента. 

 
Малко след това Св. Отец се премести в друга зала във Ватикана, където поздрави членовете на Общността на Вила Назарет - център, основан от кардинал Доменико Тардини, за да даде възможност на младежи от семейства с недостатъчно възможности да получат висше образование, където папата взе участие в традиционната Рождественска меса. 


 
Източник: Vatican Information Service