Католическа Църква

ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА СЪВЕТА НА КАРДИНАЛИТЕ ПАПАТА ЩЕ СЪЗДАДЕ СПЕЦИАЛНА КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА

От 3 до 5 декември 2013 г. във Ватикана се проведе втората среща на Съвета на кардиналите, създаден от папа Франциск, за да го подпомага в управлението на Вселенската църква и за изготвяне на проект за промени в Апостолическата конституция Pastor Bonus за Римската курия. Първата среща на Съвета са проведе от 3 до 5 октомври, а следващата е насрочена за февруари 2014 г.


 

Настоящата среща е била посветена основно на обсъждането на необходимите промени в Римската курия и по-конкретно в Конгрегацията за Божественият култ и дисцплината на тайнствата. На срещата участие е взел и новият Държаван секретар Архиепископ Пиетро Паролин, който е бил поздравен с назначението.

 


На брифинга, на който бяха представени резултатите от срещата на Съвета участие взе кардинал Шийн О’Мали, Архиепископ на Бостън. Той съобщи, че папата е одобрил предложението на осемте кардинали за създаване на специална Комисия за защита на децата.

 


„Продължавайки решително започнатото от папа Бенедикт ХVІ и приемайки предложението, направено от Съвета на кардиналите, Св. Oтец реши да създаде специална Комисия за защита на децата, като израз на решителността на папа Франциск и на Св. Престол за защита на децата и за полагане на пастирски грижи за жертвите на насилие. По-конкретно, Комисията ще обсъди съществуващите програми за защита на децата и ще формулира нови инициативи от името на Курията, в сътрудничество с епископите, епископските конференции, религиозните ордени и конференциите на религиозните ордени, и ще подбере хората, които да приложат на практика тези нови инициативи – миряни, монаси и свещеници, които ще носят отговорност за сигурността на децата, ще поддържат връзка с жертвите на насилие и ще отговорят за спазването на законите. Създаването и компетенциите на новата Комисия ще бъдат определени с нарочен документ, който ще бъде издаден от Св. Отец”.


 

Кардиналът продължи, като посочи параметрите на дейността на бъдещата Комисия: формулиране на ръководни насоки за защита на децата, за развитието и разширяването обхвата на нормите, процедурите и стратегиите за защита на децата и за предотвратяване на насилие над деца; създаване на образователни програми за деца, родители, и за всички, работещи с непълнолетните; формулиране на ръководни насоки за катехизация и обучение на семинаристите и на свещениците; създаване на протоколи за сигурна среда и кодекс за професионално поведение; проучване на пригодността за свещеническо служение, включително проверка на предишни прегрешения; сътрудничество с гражданските власти, предаване на информация за престъпления, както и съобразяване с гражданското право; предаване на информация за духовници, виновни в насилие; пастирска грижа за жертвите и техните семейства, оказване на духовна подкрепа и сътрудничество с експерти от областта на психологията, социологията и правото за предотвратяване на насилието над деца; сътрудничество с епископите и ръководителите на ордените, подобряване на съществуващите процедури по приложението на законите; поддържане на контакт с вярващите и срещи с жертвите, контрол върху поведението и процеса на лечение на духовници, виновни за насилие.

 


След това директорът на пресофиса на Ватикана отец Федерико Ломбарди съобщи, че на срещата продължила до 5 декември следобед, Съветът е обсъдил проблемите и на други конгрегации на Римската курия.

 


„Папата участва в срещите, проведени на 4 и 5 декември сутринта”, отбеляза отец Ломбарди, като поясни, че папа Франциск е добре и че насрочената за 4 декември следобед среща с Кардинал Архиепископа на Милано Анджело Скола е била отложена, поради умората на папата след общата аудиенция, която беше отслужена на площад „Св. Петър”.

 

Източник: Vatican Information Service