Католическа Църква

КОМУНИКАЦИЯТА ВЪВ ВРЕМЕ НА КРИЗА


В СЛУЖБА НА ИСТИНАТА.


От 16 до 19 юни т.г., в Словакия (Братислава и Нитра), се състоя среща на говорителите на Епископските конференции от Европа.


Във време на твърде болезнена криза като сегашната, особено за някои епископски конференции в Западна Европа, провокирана от злоупотребите над малолетни от страна на свещенослужители и духовни лица, основната задача на Официалните говорители на Епископските конференции е да служат на Истината.


Оказва се, че официалните говорители е трябвало често да се съобразяват с бавния ход на проучването на отделните случаи и едновременно с това с бързината при разпространение на информацията, която не търпи отлагане.


Придържане към Истината е ясната равносметка от боравенето с информация при скорошните случаи на злоупотреби. Това бе споделено от говорителите на епископските конференции на Германия и Ирландия.и по-особено във връзка с притока на информация от национални и международни източници.Писмото на папата до ирландските католици е послужило и на двете страни, като отправна точка за професионален подход. Църквата открива в този папски документ пълните и точни отговори на възникналите въпроси. В него Църквата осъжда, без никаква нотка на съмнение, проявеното насилие и изразява състраданието си към жертвите на това насилие. В писмото личи доколко Църквата е истински на страната на пострадалите.


Един от лекторите на срещата Проф. Хосе Мария Ла Порте, заместник декан на факултета за Обществени комуникации на папския университет „Светия кръст”, подчерта важността и призванието на Църквата да дава изчерпателни, разумни и незабавни отговори. Правило на християнската комуникация е да използва средствата за комуникация като инструмент в служба на истината и на достойнството на всяка отделна личност. Поддаването на прозрачна информация, същевременно точна и документирана съобразно доктрината и множеството инициативи на Църквата, представлява първата стъпка, която ще помогне на общественото мнение да си създаде обективна оценка за живота на Църквата.


Проф. Тадеуш Засепа, ректор на Католическия университет  Ружемберок (Словакия) подчерта, че не съществува едно единствено обществено мнение и че то се формира от различните интерпретации и възприятието на отделния индивид според собствената му ценностна система. В тази връзка, всеки който е отговорен да се изказва за Църквата, трябва особено внимателно да събера предварително всички възможни елементи, които да му помогнат да отрази възможно най-отговорно дадено становище.


Генералният директор на католическата агенция SirEuropa Паоло Бустафа предложи насоки за модернизиране и усъвършенстване на комуникационните връзки между отделните епископски конференции.


На срещата се включи Ян Фигел, бивш еврокомисар, който сподели вижданията си за Европа и съвременните средства за комуникация на Стария континент, за връзките между отделните части на тази многоцветна мозайка. Основен потенциал в бъдещето на обединена Европа, за нейното единство, бившият еврокомисар вижда в ролята на религиите и на религиозните общности, особено във възпитателната им дейност.


Участниците в срещата бяха запознати с наново появилия се интернет портал, който събира и отразява случаи на нетърпимост и дискриминация проявявана към християни или християнски общности на Европейския континент (www.IntoleranceAgainstChristians.eu)


Сред водещите фигури на срещата бе и Монс. Джузепе Скотти, секретар на Папския съвет за Комуникациите (PCCS), който представи последните инициативи на папската институция и последните правно юридически занимания на Ватиканското книжно издателство (LEV) във връзка с публикуването на Opera Omnia на Йозеф Ратцингер, предвидена за юли т.г.