Католическа Църква

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПОДГОТВИТЕЛНИЯ ДОКУМЕНТ ЗА ИЗВЪНРЕДНАТА ГЕНЕРАЛНА АСАМБЛЕЯ НА СИНОДА ЗА ПАСТИРСКИТЕ ПРЕДИЗИВИКАТЕЛСТВА ПРЕД СЕМЕЙСТВОТО

На 5 ноември 2013 г. във Ватикана беше проведена пресконференция, на която кардинал Петер Ердьо, Архиепископ на Естергом-Будапеща, епископ Лоренцо Балдисери и Архиепископ Бруно Форте, съответно генерален координатор, генерален секретар и специален секретар на Третата извънредна Генерална асамблея на Синода на епископите, представиха подготвителния документ за Третата извънредна Генерална асамблея на Синода на епископите, посветен на темата „Пастирски предизвикателства за семейството в контекста на евангелизацията”, насрочена за 5-19 октомври 2014 г.

 

 

Епископ Балдисери обясни, че „темата на Синода предполага подготвителната работа да бъде разделена на два етапа – първият е провеждането на Извънредната Генерална асамблея през 2014 г., чиято цел е да обсъди съществуващия проблем и да събере свидетелствата и предложенията на епископите за възвестяването и вярното изживяване на Евангелието сред семействата, а вторият етап – свикването на Редовната Генерална асамблея, насрочена за 2015 г., чиято цел ще бъде разработването на работещи подходи за пастирска грижа на личностите и семействата.”

 

 

С оглед подготовката на Синода, на 7 и 8 октомври 2013 г. се е провела петата редовна среща на Съвета на Синода, на която е бил изработен подготвителният документ. Съдържанието на този документ включва общи насоки за разглежда не проблема, цитати от Библията и Учението на Църквата, както и въпросник, свързан с основните предизвикателства, пред които се изправят семействата днес.

 

 

Архиепископ Балдисери обясни, че началото на процеса на подготовката на всяка асамблея „е свързан с консултации с различните институции по поставения въпрос. В конкретния случай процесът ще се развие по специфичен начин, както защото в момента тече процес на ревизия на синодалната методология, така и защото предстоящата Генерална асамблея ще бъде извънредна.”

 

 

Във връзка с методологическите промени „идеята е синодалната институция да бъде трансформирана в реално и ефективно средство за общение, с цел постигане на същинска колегиалност, както е било заявено и изказано от Втория Ватикански събор. Желанието на Св. отец е тази цел да бъде постигната и чрез насърчаване на активността на Генералния секретариат на Синода на епископите, така че той да може пълноценно да изпълнява мисията си за насърчаване на колегиалността между епископите, cum Petro и sub Petro, при управлението на Вселенската църква. Това води до промени не само в структурната и методолическата природа на синодалния процес, но също и до функционални промени в Генералния секретариат, между които и смяна на мястото на неговото седалище.”

 

 

Във връзка извънредния характер на следващата синодална асамблея, той поясни, че „този тип Синод се свиква в отговор на необходимостта от разискването на въпрос, който изисква бърза дефиниция, включително и за благото на Вселенската църква. Видно е, че социалната и духовната криза на днешния свят оказва своето влияние и върху семейния живот и създава ситуация на пастирска извънредност, което оправдава и свикването на Извънредна Генерална асамблея.”

 

 

Кардинал Ердьо от своя страна отбеляза, че в подготвителния документ „семейството се разисква като реалност, която се корени във волята на Създателя, откъдето тя се утвърждава като социална реалност. Следователно това не е просто човешко творение в обществото, а още по-малко – резултат от чисто човешки усилия, по-скоро то е една естествена реалност, въздигната от Господ Христос със силата на Божията благодат.... В документа, също както и в Църквата, въпросът за семейството е тясно свързан с въпроса за брака”.

 

 

Кардиналът обобщи, че проблемите, залегнали в документа, се отнасят до всички въпроси  - от подготовката за встъпване в брак и евангелизацията на двойката и тяхното семейство, до фактическите съюзи без религиозна или гражданска санкция, положението на разведените и второбрачните католици и на едполовите двойки, както и процедурите по анулиране на брака. Но той поясни, че целият въпросник „е поставен в един по-висш контекст – отвъд съществуващите проблеми, той открива нови хоризонти, утвърждавайки факта, че семейството е същински дар от Създателя на човечеството”.

 

 

Накрая, Архиепископ Бруно Форте припомни, че подходът при адресирането на предизвикателствата пред съвременния семеен живот трябва да бъде същия, като изказаното от блажения Йоан ХХІІІ в неговия дневник непосредствено преди откриването на Втория Ватикански събор. „Всичко трябва да бъде разгледано в светлината на пастирското служение, т. е. в смисъла на душите, които трябва да бъдат спасени и въздигнати.” И добави: „Следователно това не е дебат по доктринални въпроси, които вече са били осветлени от Учението на Църквата, а покана от името на цялата Църква и готовност да бъдат изслушани проблемите и желанията на днешните семейства, израз на нейната близост и на желанието да предложи Божията милост и красота в отговор на Неговия призив”.


Източник: Vatican Information Service