Католическа Църква

ДЕСЕТА ГЕНЕРАЛНА АСАМБЛЕЯ НА СВЕТОВНИЯ СЪВЕТ НА ЦЪРКВИТЕ (ССЦ)

На 30 октомври 2013 г. в Пусан, Южна Корея, беше открита 10-та Генерална асамблея на Световният съвет на църквите. Асамблеята, която ще продължи до 8 ноември, се провежда под надслов: „Боже на живота, води ни към мир и справедливост”. По този повод Папският съвет за насърчаване на християнското единство разпространи съобщение, в което се казва, че асамблеята се провеждат веднъж на всеки седем години, като в нея участие ще вземат повече от 3000 делегати, представители на 345 членуващи църкви и църковни общности, както и представителите на църкви, които не членуват в организацията.

 

 

Асамблеята е най-важният управленски орган на ССЦ и една от нейните най-важни задачи е да избере нови членове на Централния комитет, който да ръководи организацията между срещата в Пусан и следващата Генерална асамблея. Макар Католическата църква да не членува в организацията, тя си сътрудничи с нея, като взима участие в богословските изследвания на Комисията по Вяра и Устройство, посветени на основните въпроси, които продължават да разделят християните в областта на еклесиологията, както и в „Смесената работна група”, която координира различни съвместни събития и инициативи.

 

 

На Генералната асамблея присъства и официална делегация на Католическата църква като акредитиран наблюдател. Участие в откриването взе кардинал Курт Кох, президент на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, който прочете приветствие от името на папа Франциск, в което се изказва надежда, че „настоящата асамблея ще спомогне за укрепването на отдадеността на Христовите следовници към активна молитва и сътрудничеството в служба на Евангелието и в полза на общото благо на нашето човешко семейство... Глобалният свят, в който живеем, изисква от нас съвместно да свидетелстваме за дареното от Бог достойнство на всяко човешко същество и ефективно да работим за подобряването на културните, социалните и юридически условия, които да осигурят възможност на отделните хора и на общностите да растат в свобода, да подкрепят семейството като фундаментална основа на обществото, да осигуряват сигурно и устойчиво образование на младежите, както и да гарантират нерушимото право на религиозна свобода. Верни на Евангелието и в отговор на острите нужди на днешния ден, ние сме призвани да достигнем до тези, които се намират в периферия на нашите общества и да покажем солидарност особено с най-уязвимите наши братя и сестри - бедните, хората в неравностойно положение, неродените и болните, мигранти и бегълци, възрастните и младежите, които са без работа.

 

 

„Моля се”, завършва Св. отец, „Генералната асамблея да даде нов импулс и жизнена сила на всички, отдадени на свещената кауза на християнското единство, верни на Божията воля и Неговата църква, открити към действието на Св. Дух. Над всички, събрани в Пусан, призовавам да слезе изобилната благословия на Всемогъщия Бог, източник на живота и на всеки духовен дар”.

 

 

Делегацията на Католическата църква за асамблеята ще се води от епископ Брайън Фарел, секретар на Папския съвет за насърчаване на християнското единство. Делегацията се състои от 25 члена, представители на Римската курия, Епископските конференции, монашеските общности и мирските движения.

 


Източник: Vatican Information Service