Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК: ОБЩЕНИЕТО НА СВЕТЦИТЕ Е „СОЛИДАРНОСТ МЕЖДУ НЕБЕТО И ЗЕМЯТА”

Благодарение на общението на светците ние преживяваме солидарността между небето и земята чрез нашата молитва на посредничество. Това беше централната тема в  катехизиса на папа Франциск, посветен на Символа на вярата през настоящата Година на вярата, представена от папата по време на общата аудиенция, проведена на 30 октомври сутринта и в навеерието на празника на Вси Светии на 1 ноември. За да чуят катехизиса на Св. отец на площад Св. Петър се бяха събрали повече от 80 000 души.

 

В началото на своя катехизис папата обясни значението на израза „общение на светците”, като обърна внимание, че този израз се отнася едновременно за общението със светите неща и общението между светите хора. Избирайки да размишлява върху втория аспект на този израз, Св. отец отбеляза, че никой не е сам, а по-скоро съществува общност на живота, която включва всички, които принадлежат на Христа.

 

„Общение, което е родено от вярата: всъщност терминът „свят” се отнася за тези, които вярват в Господ Исус и са свързани с него в Църквата чрез Кръщението”, каза папата. Цитирайки Евангелието на Йоан, в което се говори за молитвата на Исус неговите ученици „да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе”, папата отбеляза, че по този начин Христос обяснява дълбоката връзка, съществуваща между Бог и Църквата.

 

„Църквата, в най-дълбоката си истина, е общение с Бог”, обясни папата.

 

„Връзката между Исус и Отец е „матрицата” на връзката между християните, ако ние вътрешно сме свързани с тази „матрица”, в тази истинска пещ на любовта, която е Троицата, тогава можем истински да се превърнем в едно сърце и една душа, защото любовта на Бог заличава нашия егоизъм, предразсъдъци, вътрешните и външните ни разделения.”

 

Св. отец продължи като отбеляза, че това братско общение между християните, вкоренено в Божията любов, ни води към индивидуалното общение с Бог. Този втори аспект на общността на светците е основополагащ, акцентира папата, отбелязвайки, че нашата вяра се нуждае от подкрепата на останалите, особено в най-трудните моменти на живота.

 

„Колко е красиво да се поддържаме един друг в изумителното приключение на вярата!”, възкликна папата. „Казвам това, защото тенденцията да се затворим в личното оказва влияние дори върху сферата на религията и затова много пъти изпитваме трудност да потърсим духовна помощ от тези, които споделят с нас своя християнския опит”.

 

Папа Франциск сподели със събраните хора, че сред тази общност на светците съществува голямо семейство, където всеки един подкрепя и поддържа останалите.

 

Последният аспект на общението със светците, продължи той, е духовната връзка, която съществува между тези, които продължават свето поклонническо пътуване на земята и тези, които са преминали прага на смъртта към вечността.

 

„Всички, кръстени тук на земята, душите в чистилището и всички благословени вече в Рая, формират едно голямо семейство.”, отбеляза Св. отец. „Тази общност между небето и земята се реализира преди всичко чрез молитвата на посредничеството”, завърши той, като нарече тази молитва „най-висшата форма на солидарност” и основа за  литургичното честване на Всички светии и Всички души, които Църквата ще отбележи тези дни.

 

Източник: www.zenit.org