Католическа Църква

ФРАНЦИСК ЗАЩИТИ ПРАВАТА НА СЕМЕЙСТВОТО

„Благата вест” в семейството е ключът към евангелизацията

 

По-важно от всякога е да бъдат признати правата на семейството в днешната глобална среда, в която преобладават индивидуалните права, отбеляза папа Франциск в своето обръщение пред участниците в 21-ва пленарна сесия на Папския съвет за семейството, направено на 25 октомври 2013 г. и във връзка с отбелязването на деня на Семейството 25-26 октомври в рамките на годината на Вярата.

 

В своето обръщение, което се състоеше от три основни послания, папата акцентира върху необходимостта от уважение към човешкото достойнство, особено на достойнството на децата и възрастните.

 

В началото на своето обръщение той се позова на думите на Йоан Павел ІІ, според когото семейството е общност от личности, а не просто сбор от хората, от които то се състои.

 

Семейството е „мястото, където човек се научава да обича, то е естественият център на човешкия живот. То се състои от личности, които обичат, говорят, жертват се за другите и защитават живота, особено живота на най-уязвимите”, отбеляза Франциск.

 

Наричайки семейството „двигателят на света”, той добави, че когато човек получи християнско обучение в своето семейство, той се научава да различава „достойнството на всяка отделна личност”, особено на болните, слабите и отхвърлените”.

 

„Семейството-общност има нужда да получи уважение като такова и това е още по-нужно днес, когато преобладава защитата на индивидуалните права”, отбеляза той.

 

Бракът като основа

 

Франциск обърна внимание на това, че семейството се основава на тайнството на брака и посочи брака като „първото тайнство на човека”.

 

„Съпружеският и семейният живот ясно показват, че призванието на личността е да обича по уникален начин и завинаги, както и че изпитанията, жертвите и кризите в една двойка, като тези в семейството, представляват пътища за израстване в доброто, в истината и красотата”, каза той. „В семейството човек се отдава напълно без изчисления и предпазване, споделяйки всичко, дарове и лишения, изпълнен с доверие в Божието провидение”.

 

В края на своето обръщение Франциск обърна внимание на „двата етапа на семейният живот” – детството и старостта.

 

„Децата и възрастните са двата полюса на живота, те са най-уязвимите, но често и най-пренебрегваните”, каза той. „Общество, което изоставя децата и пренебрегва възрастните, прекъсва своите корени и се лишава от бъдеще. Всяко едно изоставено дете и един пренебрегнат възрастен човек е не само акт на несправедливост, но и знак за провала на обществото. Грижата за малките и възрастните е избор на нашата цивилизация”.

 

„Църквата, която се грижи за децата и възрастните, се превръща в майка на поколения вярващи, като същевременно служи на обществото, за да може духът на любовта, близостта и солидарността да помогнат на всички да преоткрият бащинството и майчинството на Бог”, допълни Франциск.

 

 


Истинските християнски семейства

 

Той отбеляза, че „благата вест” в семейството е ключов елемент за евангелизацията и че християните участват в това благовестие чрез своето свидетелство за живота.

 

„Истинското християнско семейство се разпознава по своята вярност, търпение, откритост към живота, уважение към възрастните. ... Тайната на всичко това е присъствието в семейството на Исус”, каза Франциск. „Следователно, нека покажем на всички, със смелост и уважение, красотата на брака и на семейството, осветени от Евангелието! Затова и ние трябва да се обърнем с грижа и съчувствие към семействата, които изпитват трудности, към тези, които са принудени да напуснат земята си, които са загубили доходите си, които нямат дом или работа, или които страдат по толкова различни причини; към съпрузите в криза или към тези, които са разделени. Искаме да сме близо до всички тях.”.

 


Източник: www.zenit.org