Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК: ГРЕШНИЦИТЕ СА ПО-БЛИЗО ДО СЪРЦЕТО НА ИСУС

Грешникът е по-близо до сърцето на Исус, защото Той винаги е близо до тези, които се нуждаят от лечение. Това беше основната тема на проповедта, произнесена от папа Франциск в Дом Санта Марта на 22 октомври 2013 г. В проповедта, посветена на Божието милосърдие, Св. отец се спря на три основни думи: съзерцание, близост, и изобилие.

 

Коментирайки Посланието на св. Павел до римляните, Св. отец отбеляза, че Божията тайна не може да бъде разбрана само по пътя на разума, но и по пътя на съзерцанието и молитвата.

 


„Когато разумът иска да обясни една тайна, той винаги – винаги - подлудява!”. Папата обясни: „Ето как това се е случвало в историята на Църквата. Съзерцанието – обединяването на сърцето, колениченето, молитвата ... в едно, помага да се навлезе в тази тайна. Това е първата дума, която може да ни бъде от помощ”.

 


Папата продължи като обясни, че думите на св. Павел, че грехът е навлязъл чрез един човек и чрез Едного Човека той ще бъде изцелен, са знак за Божията близост до нас. Папата сравни Божието действие с болница, в която Бог идва, за да ни излекува, като включи Себе си в нашия живот и „се намеси в нашата нищета”. За да бъде по-близо до нас, Бог става човек.

 


„Грехът е извършен от човек, Човекът идва да го изцели. Близост. Бог не ни спасява чрез заповед или закон. Спасява ни с нежност, с грижовност, спасява ни, като отдава Своя живот заради нас”, каза папата.

 


Третата дума – изобилие, е заимствана от думите на св. Павел: „Дето пък се умножи грехът, благодатта се яви в голямо изобилие”. Доближавайки се до нас, за да изцели нашите рани, Бог дарява човека с преизобилие от благодат и любов. И това изобилие показва предпочитанието на Исус към грешниците.

 

„На някои от нас може това да не се харесва, но тези, които стоят най-близо до сърцето на Исус са най-големите грешници, защото Той се грижи за тях, Той призовава всички: „Елате, елате”. А когато го попитали защо, Той обяснил: „здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние”, добави папата.

 

В заключение на своята проповед, папа Франциск посъветва вярващите, че за да се преборят с „грозния грях” на недоверие към Бог, Който обича грешниците, те трябва да се замислят за Неговото съзерцание, близост и изобилие. „Той е Бог, който винаги побеждава чрез преизобилието на Своята благодат, чрез своята нежност и милосърдие”, завърши папата.


Източник: www.zenit.org