Католическа Църква

НОВИЯТ БРОЙ 52 НА СП. "ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА"

Новият 52 брой  на сп. Християнство и Култура поставя въпроса за политиката и вярата във време на криза, на който е посветена публикуваната лекция  на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой "От персонализъм към политическо действие". Отец проф. Анджей Зволински предлага своята гледна точка спрямо "Кризата като предизвикателство към интегралното виждане за човека", а д-р Павел Павлов се спира на "Неофитството, превърнало се в образец и мяра в българския църковен живот".

В рубриката „Дебати” протестантският теолог д-р Питър Уилямс призовава "Да обичаме Господ със сърцето, душата и разума си", а православният богослов Аристотел Папаниколау анализира връзките между "Православие, постмодерност и икуменизъм".

В прес-рубриката „Хоризонти”  публицистът Джордж Вайгел пита "Какво се обърка?" в Католическата църква, а социологическо проучване представя "Европа като мозайка от християнство."

Рубриката „Свидетели на вярата” представя личността на майка Мария (Скобцова) и нейното "Прозрение по време на война", жизнения път на бл. Шарл дьо Фуко и неговата "Медитация върху „Отче Наш”, подкрепени с отговорите на Луи Масиньон на една "Анкета за Бога", както и Джон Дън с неговите "Молитви към Бог в часове на изпитания и скърби".

Историкът д-р Ивелин Иванов анализира митовете около "Кръстителя и Отстъпника – Борис-Михаил и Владимир-Расате", а трите християнски есета на философа Асен Игнатов са повод да се вслушаме в негови забравени мисли. Културни акценти са "Планетата Малер" (във връзка с 150-тата годишнина на композитора) и есето на Раиса Маритен "Шагал и Библията". Автор на илюстрациите в броя е Моника Попова.