Католическа Църква

ЕКЛЕСИОЛОГИЯТА НА ВТОРИЯ ВАТИКАНСКИ СЪБОР – ЦЕНТРАЛНА ТЕМА НА СЪВЕТА НА КАРДИНАЛИТЕ

На 2 октомври 2013 г. отец Федерико Ломбарди, директор на прес-офиса на Ватикана, даде пресконференция, на която съобщи подробности за срещите на Съвета на кардиналите, които се провеждат от 1 до 3 октомври 2013 г.


Преди началото на срещите членовете на съвета, заедно с папата, са отслужили сутрешна меса в параклиса на дом Санта Марта. Първата среща на 1 октомври сутринта е била проведена в ложата с папските апартаменти, а след това кардиналите са се преместили в залата на дом Санта Марта, където отсядат духовниците посещаващи служебно Ватикана. Срещите се провеждат в малка стая, недалеч от параклиса, като следват интензивна програма - по една среща сутрин от 9 до 12 и още една вечер от 16 до 19 часа. Папа Франциск е взел участие в сутрешната и вечерната среща на 1 октомври. На 2 октомври сутринта той не е присъствал, поради редовната обща аудиенция, но е взел участие в срещата на 2 октомври вечерта, както и в срещите на 3 октомври.


Папата е акцентирал върху хирографа, с който Съветът на кардиналите беше създаден: „този документ осигурява на групата юридически статут, стабилност и приемственост, и превръща Съвета в пълноценен орган, особено от юридическа гледна точка.” Папата също така обърнал внимание, че членовете на съвета не са избрани като „делегати на своите континенти”, а като членове на колегията на епископите, които са и кардинали, които имат богат пастирски опит и управляват големи епархии. Това е била причината за техния избор, а не защото те са представители на различни географски точки от света.


„Всички те са хора, към които папата изпитва дълбоко уважение, в които има доверие и чиито съвети той смята, че ще бъдат от полза за управлението на Църквата”, отбеляза отец Ломбарди. „Това не е маловажно, тъй като доверието и уважението създават дух на искреност, необходим за постигането на открит и конструктивен диалог”.


Първата среща на 1 октомври следобед е започнала с кратки уводни думи на папата, посветени на еклесиологията на Втория Ватикански събор, като в този контекст са били дефинирани задачите на Съвета не само от организационна гледна точка, но и с оглед на „по-широката богословска и духовна визия за Църквата, вдъхновена от Втория Ватикански събор”, поясни отец Ломбарди. „Разбира се, това може да бъде постигнато не толкова чрез самите срещи, колкото чрез гледните точки, представени от членовете на Съвета. Сред поставените въпроси са били тези за възстановяването на връзката между Вселенската и местната църква, общението и колегиалността, необходимостта това да бъде Църквата на бедните, ролята на миряните – въпроси, поставени и от Втория Ватикански събор и които формират контекста, в който заседава Съвета на кардиналите. В този контекст по-късно Съветът ще обсъди и структурите на управлението”.


На срещите всеки един от участниците е имал възможност да представи обобщение на получените предложения и е внесъл материал, които ще бъде включен в работната документацията на Съвета. Това е дало възможност на групата да подреди основните теми, които ще бъдат обсъдени на следващите сесии.


Следобедната сесия на първия ден е била посветена на Синода на епископите и на нея е присъствал и неговият секретар епископ Балдисиери. „Това е важен въпрос, както с оглед участието на епископата в живота на Църквата чрез този Синод, така и с оглед необходимостта от подготовката за следващия Синод, за което вероятно ще имаме повече информация през следващите дни. Все още не знам и дали той ще бъде редовен или извънреден синод”, отбеляза Ломбарди. Светият отец също така е казал, че важни теми като тези за семейството ще бъдат сред приоритетите на Църквата в близко бъдеще.


В сряда съветът се е посветил на въпроси, „свързани с различни аспекти от реформата на Курията, начина на функциониране на Държавния секретариат, връзката на отделните дикастерии със Светия отец. Направени бяха множество предложения и допълнения. Но това е дългосрочна задача, поради което резултатите не трябва да се очакват в близко бъдеще или в рамките на следващите няколко дни.”

 

Източник: Vatican Information Service

Снимка: OsservatoreRomano.va