Католическа Църква

БЛАЖЕНИЯТ ЙОАН ХХІІІ И БЛАЖЕНИЯТ ЙОАН ПАВЕЛ ІІ ЩЕ БЪДАТ КАНОНИЗИРАНИ НА 27 АПРИЛ

На 30 септември по време на първата консистория, свикана от него, папа Франциск обяви, че канонизацията на блажения Йоан Павел ІІ и на блажения Йоан ХХІІІ ще бъде извършена на 27 април 2014 г. в Рим.


При завръщането си от Световния ден на младежта в Рио де Жанейро Св. Отец за пръв път спомена, че възможна дата за тяхната канонизацията е Неделята на Божието милосърдие, което се пада на същата дата. Тогава папата отбеляза, че евентуална канонизация през зимата ще затрудни придвижването на стотиците хиляди поклонници, особено от Полша, които се очаква да присъстват на канонизацията.


Преди няколко месеца, Св. Отец даде възможност за завършване на процеса за канонизация на Блажения Йоан ХХІІІ, като позволи процесът да бъда завършен, без да е необходимо доказването на второ чудо.


Първото чудо, случило се с посредничеството на Йоан Павел ІІ, беше чудодейното лечение на френска монахиня, която страдаше от напреднал стадии на болестта на Паркинсон. Второто чудо, необходимо за канонизацията, беше лечението на костариканската жена, страдала от мозъчен аневризъм.

 

Източник: www.zenit.org